• DOLAR 32.601
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2492.704
  • ...
El - Muhsî
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ESMA'UL HÜSNA / DOĞRUHABER

İlmiyle her şeyi sayan, büyük veya küçük hiçbir şey gözünden kaçmayan. Cenabı Allah`ın İlmi ve ihatası sonsuzdur. İlim malumata izafe edilir. Onun ilmi ve bilgisi, vasıtalarla edinilmiş değildir. Tüm sıfat ve esması ile noksanlıktan münezzehtir.

 “(Allah) onların nezdinde olup bitenleri çepeçevre kuşatmış ve her şeyi bir bir saymıştır.” (Cin, 28)

Muhsi, ihsadan gelir. İhsa bilmeyi ve saymayı kendisinde birleştiren bir kavramdır. Cenab-ı Allah herşeyi tek tek ve bütün ayrıntılarıyla bilmektedir.

İnsanlar, Cenab-ı Allah`ın kaçınılmasını emrettiği şeylerden kendisindeki mevcudiyetini korumak için bu isme ihtiyacını hisseder.

Muhsi, insanların ilimlerinin kuşattığı ve kuşatamadığı bütün hadiselerin sayısını ve miktarını bilendir. O, canlıların alıp verdiği her nefesi, insanların itaat ve günahlarını, yağmur ve kum tanelerinin sayısını, bütün bitkileri, hayvan türlerini, ölüleri ve canlıları ve bunlar hakkında herşeyi bütünüyle bilendir. Cenab-ı Allah, bütün varlıkların sayısını bilendir. Cenab-ı Allah insanlar gibi çoklukları nedeniyle varlıkların sayılarını idrak etmekten aciz değildir. O, bütün varlıkları ve sayılarını bilmektedir.

Bu isimle ahlaklanan kul, vazifelerini gözetmekle İlahi ölçülere dikkat eden bir kul olur. Allah herşeyi bilmektedir. Her amelin sayısı Allah katındadır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir