• DOLAR 32.386
  • EURO 35.122
  • ALTIN 2326.454
  • ...
GAÜN`de `Anayurt ve Siber Güvenlik Hukuku` konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen “Anayurt ve Siber Güvenlik Hukuku” konferansa konuşmacı olarak katılan Savunma Sanayi ve Güvenlik Hukuku Uzmanı Şafak Herdem ve Siber Güvenlik Uzmanı Burak Çifter birer konuşma yaptı.

Bilgi çağında ve ekonominin artık suçların anonim olduğu bir dönemde olduğumuzu hatırlatan Sanayi ve Güvenlik Hukuku Uzmanı Şafak Herdem Herdem, bu suçların artık satın alınabildiğini, örgütlerin bu suçlar üzerinden finanse edilip yürütülebildiğini söyledi.

Kişiye gelen e-postanın gerçekten kendi bankasından mı, doğru yerden gelip gelmediğini bilmesinin önemini vurgulayan Herdem, bilgi ne kadar çoksa siber alanda suç potansiyelinin o kadar çok arttığını belirterek, “Bilmediği, sahte yazılımlar kullanmaması düzenli olarak güncelleme yapması ve kendisinin ihtiyacından fazla bir bilgiyi paylaşmaması lazım. Bilgiyi veren sizsiniz. Bilgiyi verdiğiniz mecraların, o yazılımların sahipleri başkaları siz oralarda oluşturulan gizlilik politikalarına uymak zorundasınız.”dedi.

Siber Güvenlik Uzmanı Burak Çifter ise gelişmiş siber tehditleri, ülke seviyesinde saldırıları, kompleks siber saldırıları, casus yazılımların sistemlere nasıl yerleştiğini ve birkaç örnekle de ülkeler arası siber savaşta neler gerçekleştiği hakkında bilgi verdi.

Siber güvenliğin milli güvenlik sorunu haline gelmeye başladığını aktaran Çifter, bu çerçevede siber güvenliğin ve anayurt güvenliğinin iç içe geçmiş durumda olduğunu ifade etti.

Çifter, yaşadığımız konvansiyonel tehditlerin siber güvenlikle de bir arada olduğunu, bununla ilgili hukuki hem milli hem uluslararası anlamda mevzuatta yaşanan sorunlar, düzenlemeler konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Kişilerin bu gibi durumlarla karşılaşmadan önce öncelikle bilinçlenmeleri gerektiğini kaydeden Çifter, hayatlarının her yerinde bilgisayarlarında, evlerinde ve kişisel kullanımlarında yaptıkları işle ilgili de mutlaka teknolojinin olduğunu ve ürettikleri her türlü kritik bilginin de çalınabilineceğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Bu bilgilerin imha edilebileceğini ve başkası için kullanılabileceğini farkına vararak bu konu hakkında genel kültür edinmeleri lazım. Böyle bir şeyle karşılaştıklarında adli merciler var fakat bunu olmadan önce, kaza yaşamadan önce tedbiri almaları gerekir. Kullandıkları kişisel e-posta hesaplarına gelen sahte e-postaları ayırt edebilecek kadar dikkat etmeleri lazım. Öğrenci, akademisyenlerin, kurumların ve herkesin mutlaka düzenli yedeklerini almaları ve tek bir sisteme değil iki, üç ayrı yedek almalarında fayda var.”ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Ali Gür tarafından Savunma Sanayi ve Güvenlik Hukuku Uzmanı Şafak Herdem ile Siber Güvenlik Uzmanı Burak Çifter`e günün anısına hediye takdim edildi. (İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir