• DOLAR 32.569
  • EURO 34.722
  • ALTIN 2410.534
  • ...
Yeni kimlik kartları yeni yılda verilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te Valiliği`nden yapılan açıklamada, yeni kimlik kartları için gerekli bütün teknik alt yapının hazırlanarak kontrollerin tamamlandığını, 2017 yılından itibaren nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartlarının dağıtımına başlanacağı belirtildi.

Gaziantep Valiliği açıklamasında, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda 14 Ocak 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının 02 Ocak 2017 tarihinden itibaren tüm Türkiye'de dağıtılmaya başlanacağı duyuruldu.

Gaziantep'e bağlı 9 ilçede gerekli teknik alt yapının hazırlanarak, kontrollerin yapıldığının belirtileiği açıklamada, kurumların yeni T.C. kimlik kartı başvuruları almak için hazır olduğu ifade edildi.

Açıklamada mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartlarının, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olduğu belirtilerek, “Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran yeni kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır.” denildi.

Açıklamanın devamında, kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulamasının da yapılabileceği belirtilerek, “Yeni kimlik kartı Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyetleri de önlenecektir. E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecektir. Kimlik kartı vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir. Kimlik kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir. Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacaktır, yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık) asgariye inecektir.” ifadelerine yer verildi.

Yeni kimlikler için randevulu sistemle başvuru yapılabileceği belirtilen açıklamada devamla şu ifadeler yar aldı:

“Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, genel müdürlük web portalı (https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr) üzerinden ya da Çağrı Merkezi (199) aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak da nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır. İlk defa kimlik kartı başvurusu yapan, nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır.”

Açıklamada ayrıca, 15 yaşını dolduranlar ve doldurmayanlardan istenenler ile ilgili ise, “On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen ve son altı ay içerisinde, ön cepheden çekilmiş (arka fon rengi beyaz, alın, yüz ve çenenin açık olduğu) bir adet biyometrik fotoğraf ile başvurması gerekmekte olup, başvuru sahiplerinin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf zorunlu olmamakla birlikte ancak talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenebilmesi mümkündür. Başvuru sırasında ayrıca T.C. Kimlik Kartlarının PIN kodlarını içen kapalı bir zarf teslim edilecektir.” denildi.

Kanuni bildirim süresi dışında doğum ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için ücretin 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'nin peşin olarak alındığı belirtilen açıklamada, yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarına ilişkin olarak da kimlik kartı başvurusunda bulunulması durumunda herhangi bir bedelin alınmayacağı bildirildi.

2017 yılından itibaren nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartlarının dağıtımına başlanacağı belirtilen açıklamada son olarak şu uyarılarda da bulunuldu:

“Nüfus cüzdanı ibraz edilmemesi, yerleşim yeri adresi bulunmaması ve 18 yaşını tamamlayanların; kimliğini kanıtlayacak fotoğraflı resmi belge ibraz edememesi durumunda yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alma işlemleri yapılacaktır. Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi halinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak 10 gün geçerli geçici kimlik belgesi düzenlenerek ilgiliye teslim edilecektir. Kimlik kartı yurt içinde kişinin başvuru sırasında bildirdiği adrese PTT aracılığıyla gönderilecek olup, beyan ettiği adrese teslim edilemeyen kartlar başvuru sırasında belirttiği nüfus müdürlüğüne gönderilecektir. Bir ay içinde teslim alınmayan kimlik kartları imha edilmek üzere Genel Müdürlüğe iade edilecektir. Kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumunda çağrı merkezi veya nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmekte olup, kayıp ve çalıntı bildirimi yapıldıktan sonra kimlik kartı iptal edilecektir. Biyometrik verilerin karşılaştırılması sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları anlaşılanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.” (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir