• DOLAR 32.501
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2489.298
  • ...

Türkiye`nin zorlu bir süreçten geçtiğini ve Türkiye`ye yönelik gerek iç gerekse dış mihraklar tarafından büyük saldırılar olduğunu belirten Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın ilan ettiği milli seferberliğe halıcılar olarak ihracatta seferberlik ilan ederek desteklediklerini belirtti.

Türkiye`nin belirlenen ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için ihracatta seferberlik yapılması gerektiğini söyleyen Kaplan, “Türkiye`nin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine herkesin elini taşın altına koydu. Bugünden itibaren de gövdesini koyması gerekir. Startı verilen milli seferberlikte üzerimize düşenleri fazlasıyla yapmaya çalışacağız.”dedi.

İş dünyasının topyekun tüm sektörleri kapsayacak şekilde ihracatta seferberlik başlatması gerektiğini belirten Kaplan, “Türkiye zorlu bir süreçten geçiyor. Ülkemize yönelik gerek iç gerekse dış mihraklar tarafından büyük saldırılar var. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve ekonomimize göz dikenlerin bu emellerini boşa çıkarmak zorundayız. Ekonomisi güçlü devletler arasında yer alan ekonomiyi daha da güçlendirmek zorundayız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın milli seferberlik çağrısına da sonuna kadar destek veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaplan, “İhracat yapan ve Türkiye menşeli ürünleri dünyanın farklı kıtalarına taşıyan iş dünyamız yeni pazarlar bulmak için çalışıyor. Adeta dünyayı turlayan ve gittikleri ülkelerde de ihtiyaç analizi yapan işadamlarımız farkında olmadan aslında ihracatta seferberliğin içinde yer almakta. Ancak bugünden itibaren herkesin üzerine düşeni fazlasıyla yapması gerekmektedir. Dün farklı metotları buraya kadar getiren iş âlemi, bu saatten sonra farklı yollar deneyerek ihracatı katlamaya çalışmalıdır. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Bu süreci işbirliği yaparak ve kenetlenerek atlatacağız. Biz işadamları olarak bu süreçte pazar payımızı artırmak için el ele verip yeni pazarlara odaklanmalıyız.”çağrısında bulundu.

Dünyanın en büyük makine halı üreticisi ülkesinin Türkiye olduğunu, bundan da Gaziantepli halıcıların büyük emeği olduğunu belirten Kaplan, halı denildiğinde akla gelen ilk şehrin ise Gaziantep olduğunu ifade etti.

Kaplan, “Daha çok ihracat yapabilmek ve yenilmemek için yenilenmek gerekmektedir.  Dünyaya halı dokuyan halıcılarımızın sektörü geleceğe emin adımlarla taşıyabilmesi için makine halısını şehrimizde üretmesi gerektiğine inanıyorum. Buradan makine sektörüne sesleniyorum. Gelin halı makinelerimiz ülkemizde üretilmesi halinde yurtdışına döviz çıkmayacak ve paramızı da iç piyasada değerlendirmiş olacağız. Diğer taraftan da sadece üretimle değil, dünya halı modasına da ülkemizin imzasını atacağız. Burada üniversite sanayici işbirliğinin yanı sıra sektörümüzdeki AR-GE ve inovasyon çalışmaları da etkili olacaktır.” diye konuştu.

Yeni pazarlara açılmak ve ihracatı artırmak amacıyla dünyada her hangi bir ülkesinde düzenlenen halı fuarlarını kaçırmamaya çalıştıklarını, fuarların yanında uluslararası pazarlarda da daha etkin olabilmek için oluşturulan heyetlerin sürekli bu ülkelere giderek tanıtım çalışmaları da yaptığını belirten Kaplan, insanın yaşadığı her yerin sektörleri için önemli bir pazar özelliği taşıdığını da sözlerine ekledi. (İLKHA)