• DOLAR 32.331
  • EURO 34.994
  • ALTIN 2297.427
  • ...
Halep`te insanlığı utandıracak kadar kötü manzara ile karşılaştık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Mardin`de gazetecilere yaptığı açıklamada Halep`te yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek tahliyelerin kamuoyunun baskıları sonucu yapıldığını belirtti.

Bir dizi programlara katılmak üzere Mardin`e gelen İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, ilk olarak okul müdürleriyle yapılan “Yetim projesi” toplantısına katıldı. Toplantının ardından Mardin İl Müftülüğü Konferans Salonu`na geçen Yıldırım, burada Kadim Akademi`nin düzenlediği “15 Temmuz sonrası İslam Coğrafyası” paneline katıldı.

Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde, İHH Genel Başkanı Yıldırım, bir konuşma gerçekleştirdi. Yıldırım, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, panel sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Halep`te tüm dünyanın gözü önünde 15 gün boyunca bir bombardımanın yaşandığına dikkat çeken Yıldırım, bombardıman sonucunda birçok insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

Dünyanın, Halep`te yaşananlara karşı sessiz kaldığını aktaran Yıldırım, “STK`lar harekete geçti. İHH olarak bir araba konvoyu düzenledik ve dünyaya çağrıda bulunduk. Bu çağrı bir baskı oluşturdu ve dünya liderleri harekete geçti. STK`lar bu tip olaylarda çok hızlı hareket edebilmeli. Eğer daha önceden bu hareketi yapabilmiş olsaydık belki de daha çok insanın kurtuluşuna vesile olacaktık. Reyhanlı`da çok kalabalık bir miting gerçekleştirdik. Bu mitingle beraber bir ateşkes devreye girdi. Türkiye, Rusya ile görüşerek bu ateşkesi sağladı. Bizler de İHH ekibi ile beraber bu tahliyelerin olduğu sıfır noktasına gittik. Tahliyeler boyunca gözlemci olarak görev aldık. Hem Halep`in içerisindeki Suriyelilerin çıkma işlemini takip ettik hem de Şii köyleri içerisinden çıkıp Halep`e gidenleri takip ettik. Bu karşılıklı tahliyelerde, insani ilişkilerin yerine getirilmesi, insan hak ve hukuklarının gözetilmesi için gözlemlerde bulunduk. Sonuç itibariyle tahliyeler tamamlandı fakat umarız anlaşma çerçevesinde olan Zabadani ve Madaya bölgesindeki tahliyeler de en kısa zamanda netleşir ve onlar da biter.” diye konuştu.

“İnsanı utandıracak kadar kötü manzaralarla karşılaştık”

Tahliyeler sırasında insanlığı utandıracak kadar kötü manzaralarla karşılaştığını dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: “Şu ana kadar Halep`ten 45 bine yakın insan çıkartılmış oldu. Oradaki manzarayı sizler de gördünüz bunu anlatmaya gerek yok. İnsanı utandıracak kadar kötü manzaralarla karşılaştık. İlk tahliye anında kundaktaki çocuklar titriyordu. O kundakta titreyen çocuğa bir battaniye verdim ve kucağıma aldım. İnanın aklımın erdiği andan itibaren belki de en lezzetli şeydi o kundakta titreyen çocuğa bir battaniye verip onu tekrar annesine iade etmek. Allah, insanlara bir daha böyle kötü günler yaşatmasın.”

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, daha sonra buradan ayrıldı. (M. Salih Keskin, Mahsum Tunç – İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir