• DOLAR 32.382
  • EURO 35.117
  • ALTIN 2326.289
  • ...
El -Vekil (c.c.)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EL-VEKÎL (C.C.) 

“Kullarının her şeyine kâfi olan, kendisine havale olunan işleri kulların yapacağından daha iyi temin eden.”

Kâinatta, insanların işlerini o insanlar hesabına yürütenlere vekîl denmektedir. Bilhassa mahkemelerde vekîl tutmak âdet olmuştur. Bir de milletin seçip meclise gönderdiği vekiller vardır. Fakat vekillerin en güzeli, en kudretlisi, en büyüğü Allah (Azze ve Celle)`dir. Alemdeki bütün işlerin tamamını tedbir ve idare eden O`dur.

Bir garibin “bostanına yağmur lazımsa, bulut O`nun emriyle gidip su verir. Bir hastaya şifâ gerekse, hekim O`nun yarattığı nebatlardan elde ettiği ilâcı hastasına verir. Hâsılı, O`nun rahmetinin erişmediği bir mahlûk yoktur. Ne var ki, kendisi hiç bir işinde vekile ve vezire muhtaç değildir.

Padişahlar, sultanlar, vezirler tek başlarına bir mülkü idare edemezler. Bir hükümdar ne kadar kudretli olsa da yine başkalarına muhtaçtır. Cenâb-ı Hak ise, böyle noksanlıklardan münezzehtir.

O, her şeye hükmünü yürütür, her şeyin yerini tutar, fakat hiçbir şey O`nun yerini tutamaz, O`na ortak olamaz ve O`na dayanmadan duramaz.

Allahü Teâlâ, kullarına zaman zaman Peygamberler göndermiştir. Ne var ki, Peygamberler O`nun vekili değil, elçileridir ve emirlerini kullarına ulaştırırlar. Yani Peygamberler dahi Onun makamına kâim, vekil olamaz. Hakikî vekil ancak Allah (Azze ve Celle)`dir. Her işi, her cihetle bilen ve her müşkülü açan yalnız O`dur. O`nun kapattığı kapıyı açacak bir kuvvet mevcut değildir. Açtığını da kapatacak yine yoktur.

Şanı pek yüce olan Allah buyuruyor:

“Allah her şeyi yaratandır ve O, her şeye vekîldir.”(Zümer 62)

İnsanlar, kendi üzerlerine düşen bütün vazifeleri ifadan sonra, Allahü Teâlâ`ya tevekkül edip işlerini O`na ısmarlarlarsa mutlaka muradlarına nail olurlar. Şunu da unutmamak lâzımdır ki sırt üstü yatıp ben işimi Allah`a havale ettim diyenler her saadetten mahrum kalırlar. Meşru sebeplere el atacaksın, yani sabah gidip dükkanını açacak, işini güzel yapacaksın, sonra rabbinin yardımını, keremini bekleyeceksin...

Bu sebepler birer vasıta hükmündedir, tesir yine Allahü Teâlâ`dandır. Ağlamayan çocuğa anne meme vermediği gibi, tembellere de bir şey ulaşmaz.

Bir de şu var: Çalıştık, toprağa tohum ektik, mutlaka başak toplayacağız, o iş ister istemez olacak dememeli, tesiri Yüce Allah`tan beklemeliyiz...

Dünyada insanların, birbirlerinin işlerini görüvermeleri, hacetlerine koşuvermeleri, sen dur, senin yerine o işi ben yapıvereyim demeleri mecazî bir vekâlettir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi gerçek vekîl ancak Allahü Teâlâ`dır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir