• DOLAR 32.519
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2427.769
  • ...
Bakıra ilgi kalaycı ustalarını sevindiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te 45 yıldır kalaycılık yapan Hüseyin Amiklioğlu (55), bakır mutfak eşyaların eski günlerdeki gibi rağbet görmesinden oldukça memnun olduğunu ancak bu mesleği sürdürecek elaman yetişmemesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

8 yaşında iken babasının yanında çırak olarak başladığı kalaycılığı 45 yıldır sürdüren bakır kalaylama mesleğinin son temsilcilerinden Amiklioğlu, gelişen teknolojiye bağlı olarak unutulmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sıcak ocak karşısında sürdürüyor.

Kalaycılık mesleğini devam ettirecek çırak bulmakta zorlandığını belirten Amiklioğlu, bunun en büyük nedenin de bu mesleğin yeteri kadar kazanç sağlayamamasında kaynaklandığını ifade etti.

Bir zamanların en gözde mesleği olan ve onlarca kalaycı ustasının çalıştığı Gaziantep`te şimdi sadece sekiz kalaycı ustasının kaldığını belirten Amiklioğlu, son yıllarda tekrar rağbet gören kalaycılığın tarihe karışmasından endişe duyduklarını aktardı.

Amiklioğlu, “Ben bu mesleğe başladığımda 8 yaşındaydım. O zamanlar meslek daha iyiydi. Babam bizi bu mesleğe koymuş. Allah`a şükürler olsun şimdi de biz memnunuz. Bir ekmek yiyip gidiyoruz. Başka bir işimiz yok. Elimizden gelen başka bir şey yok. Başka bir yerden gelirimiz yok. Son 3 yıldır bakırcılık ve kalaycılığa iyi bir dönüş var.” ifadelerini kullandı.

Devletin ve esnaf odalarının bu mesleğin ayakta kalması için destek verdiğini kaydeden Amiklioğlu, işe başlayan elemanların da birkaç ay çalışıp işi bıraktığını dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir