• DOLAR 32.329
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2295.738
  • ...

Gaziantep`in Nizip ilçesinde zeytinyağında kuraklık ve sulamanın yapılamaması nedeniyle geçen yıl rekoltenin düşük olduğunu belirten Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Mehmet Özyurt, bu yıl 540 ton civarında bir rekolte beklediklerini söyledi.

Nizip`te zeytin ve zeytinyağında bu yıl rekoltenin çok düşük olduğunu belirten Özyurt “Son günlerde Gaziantep ve çevresinde etkili olan kar ve yağmur yağışların artması ile kışın bereketli geçmesi ve gelecek yıl zeytin ve zeytinyağında ki rekolteyi de arttıracak.” dedi.

Özyurt, “İlçemizde yaklaşık 200 bin dekar alanda 5 milyon ağacın üzerinde herhangi bir kimyasal müdahale olmadan doğal olarak organik zeytin üretimi yapılmaktadır. Zeytincilik, Nizip için Antep fıstığından sonra ikinci sırada yer alan önemli sektörlerden birisidir. Nizip`te toplam 30 adet zeytinyağı işletmesi bulunmaktadır ve bu işletmelerde istihdam edilen personel ve aileleri ortalama 20 bin kişi geçimini sağlamaktadır.”ifadelerini kullandı.

Fırat nehri kıyısındaki mozaikleriyle ünlü ‘Zeugma Antik Kenti'nde yürütülen kurtarma kazılarında ulaşılan kalıntılara göre Nizip`te zeytinciliğin 5-6 bin yıldır yapıldığını gösteren kanıtlar olduğunu belirten Özyurt, “Türk Patent Enstitüsü'nden 2012 yılında ‘Nizip zeytinyağı` coğrafi işareti alınarak kalitesi ve farkı tescillenmiştir. Bölgemizdeki en yaygın çeşit Nizip yağlıktır. Nizip zeytinyağı geleneksel Türk mutfağına ait bir yağdır. Zeytin ağacının olgun meyvelerinden mekanik yolla elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olan, berrak yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda, doğal olarak tüketilebilen bitkisel kaynaklı önemli bir yağdır. Nizip Zeytininin yağ oranı, olgunlaşma evresi, iklim şartları ve toprak yapısının özelliğine dayalı olarak diğer bölgelere nazaran yüzde 35-37 civarında daha yüksektir.” şeklinde konuştu.

Özyurt, “Zeytinlikler genellikle düz ve verimli kırmızı topraklar üzerinde bulunur. Ağaçlar arasındaki mesafe çok fazla değildir. Tatlı su kaynaklarına yakın olması (Fırat nehri) ve yıl içindeki ortalama yağış miktarının yeterli olması halinde meyvelerin verimliliği yüksek olur. Buna bağlı olarak da elde edilen zeytinyağının da kalitesi yüksek olur. Nizip zeytinyağı; Nizip yağlık zeytininden elde edilmektedir.”diye belirtti.

Bu sezon ilçede rekoltenin düştüğünü ancak Türkiye genelinde rekoltenin yüksek olduğuna dikkat çeken Özyurt, “Türkiye genelinde rekoltenin yüksek olduğundan dolayı zeytinyağı fiyatları çok fazla etkilenmektedir. Bu yıl çiftçilerin önemli kısmı elde ettikleri ürünü kendi ihtiyaçları için kullanırken, sadece büyük üreticiler piyasaya satmaktadır. Ancak ilçemizde zeytinin var yılında ortalama yıllık 13 bin ton, zeytinyağı üretilmektedir.  Bu da Nizip`i Türkiye`nin önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi ilçelerinden biri haline getirmektedir. Gaziantep`ten 10 ayda 16 milyon 613 bin dolar değerinde zeytin ve zeytinyağı ihraç edilmektedir.” bilgisini verdi. (İLKHA)