• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Kış aylarında sakatlanma ve yaralanmalara dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Fizyoterapist Öğretim Görevlisi Begümhan Turhan, kar yağışıyla birlikte soğuk havalarda sakatlanma ve yaralanma gibi konularda bilgiler vererek, uyarılarda bulundu.

Soğuk ve karlı kış mevsiminde hareket etmenin önemi ile ilgili bilgi veren Turhan, “Öncelikle kendinize en uygun olan egzersizi belirlemelisiniz. Bunun için fizyoterapistiniz size yardımcı olacaktır. Özellikle kış aylarında egzersiz öncesinde daha yoğun bir şekilde ısınma ve soğuma egzersizleri yapılması çok önemlidir. Çünkü soğuk havalarda vücudun ısınma ve soğuması zaman alacaktır. Isınma egzersizleri asıl egzersize hazırlayarak sakatlanmalardan korur. Soğuma egzersizleri ise vücudunuzun egzersiz sonrası toparlanmasını sağlayacaktır.”dedi.

Kış mevsiminde vücuttaki hormonlarla ilgili değişiklikler ve egzersizle ilgili bilgiler veren Turhan, kış mevsiminde yeterli uykunun alınması gerektiğini belirterek, aksi durumda da sakatlıkların hedefi olunabileceğini ifade etti.

Turhan, “Bilindiği üzere kış mevsiminde hava daha erken kararmaktadır. Oysa egzersiz için gün ışığını tercih etmek çok önemlidir. Beyin, hava karardığında uykuyu uyaran bir kimyasal olan melatonin hormonunu salgılama emri verir. Normalde 23.00 ile 05.00 saatleri arasında salgılanan bu hormon, kış aylarında beynimizin bir yanılgısı olarak daha erken saatlerde salgılanır. Böylece kış mevsiminde uyku halimiz daha erken saatlerde belirir. Vücudumuz dinlenmek ister. Yeteri kadar uyumamak sakatlanmalara karşı kişiyi daha açık hale getirebilir. Bu nedenle, egzersizler sırasında kendinizi bitkin düşecek şekilde zorlamaktan kaçının.” uyarısında bulundu.

Kış mevsiminde ışığın az, havanın soğuk olması uyku ve tembelliğe olan eğilimi artırabildiğini belirten Turhan, “Kış aylarında beyniniz, azalan seratonin seviyesini yükseltme emrini verdiğinde kendinizi karbonhidrat içerikli besinlerin içine gömülmüş olarak bulabilirsiniz. Bu da sizin her gün yaklaşık 800 kalori fazladan almanız anlamına gelir. Kilo almanız kaçınılmazdır. Besin alımını kontrol etmek ve düzenli egzersiz yapmak, kış aylarını kilo almadan atlatmanıza yardımcı olacaktır.”şeklinde konuştu. (İLKHA) 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir