• DOLAR 32.6
  • EURO 34.682
  • ALTIN 2526.634
  • ...
Gaziantep`te kar temizliği başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan yollarda kar temizleme çalışması başlatılırken, yetkililer vatandaşları zorunlu olmadıkça kendi araçları ile trafiğe çıkmaması konusunda uyardı.

Akşam saatlerinde başlayan ve etkisini gösteren kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken kentteki belediyelerin oluşturduğu “Karla Mücadele Ekibi” ile kapalı olan yollarda tuzlama ve yol açma çalışmaları sabah saatlerinden itibaren sürüyor.

Etkili olan kar nedeniyle vatandaşların yürümekte zorlandığı görülürken, karla kapanan yolların açılması için ekipler, 22 tuz robotu, 46 kar küreme aracı, 17 greyder, 33 loder, 157 adette iş makinesi temizlik çalışması yapıyor.

Valilik vatandaşları uyardı

Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamada, kar yağışının devam edeceği düşüncesiyle vatandaşların zorunlu olmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, toplu taşıma araçlarından faydalanmaları ve trafiğe çıkan araçların kış lastiği, zincir ve çekme halatı gibi avadanlıkları araçlarında bulundurmaları konusunda uyardı.

Açıklamada, “Kış ayları, araçlar için zor bir dönemdir. Soğuk hava motorun düzgün bir şekilde çalışmasını zorlaştırır. Kar ve buz aracın çekişini sınırlar. Çukurlar, lastik ve tekerlere zarar verir. Tuz paslanmaya sebep olur. Pek çok parçası sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlara gerekli bakım yapılmazsa, kış aylarında ciddi sorunlar yaşanabilir. Temelde motorun çalışmasından ötürü sıcak olan araçlar için soğuk hava, ilk çalıştırma esnasında büyük sorunlar yaşatabiliyor. Her hangi araca sahip olursanız olun ilave bakımlarla aracınızı zorlu kış şartlarına uyumlu bir hale getirmek gerekiyor. Tüm periyodik bakımlarınızı zamanında ve düzenli olarak gerçekleştirseniz de kış bakımı ihmal edilmemelidir. Bu zorlu kış şartlarında aracınızı korumak için yapılabilecek basit ve küçük şeyler aslında çok da kolay. Can ve mal güvenliğiniz başta olmak üzere pek çok kazancıda beraberinde getiriyor.”denildi.

“Kar lastiği olmayan vatandaşlarımız trafiğe çıkmasın”

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, belediye ekiplerinin 24 saat görev başında olduğunu belirterek, “Gaziantep`te yoğun bir şekilde kar yağışı başladı. Kar bereket ve rahmettir. Ancak, bunun getirdiği zorluklarda var. Bu yoğun kar yağışında kar lastiği olmayan ve karlı havada araç kullanmasını bilmeyen sürücüler maalesef yolları tıkıyorlar. Kar lastiği olmayan vatandaşlarımızın kesinlikle trafiğe çıkmamalarını rica ediyorum. Aksi takdirde hem kendi hayatlarını tehlikeye atıyorlar, hem de trafiğin tıkanmasına neden oluyorlar. Karla mücadele için bütün tedbirlerimizi aldık. Yolların buzlanmaması için elimizde yeteri kadar tuz ve solüsyon var. Ayrıca 108 aracımız ve 850 personelimizle yol açma ve tuzlama çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamayla kar yağışından kaynaklı yaşanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına tüm hazırlıklarını daha önceden tamamladıklarını söyledi.

“Vatandaşlar toplu ulaşım araçlarını kullansınlar”

Fadıloğlu, “Karla mücadele çalışmalarında Şehitkamil Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğümüz ve diğer ilgili birimler, işbirliği içinde çalışıyor. Fen İşleri Müdürlüğümüze ait 6 adet özel kar küreme, tuzlama robotu, greyder sıyırıcı araç, büyük kepçe yükleyici olmak üzere toplam 29 iş makinesi ve 4 Hızır Ekip ile 600 personel, ilçe genelinde çalışma yürütüyor. Kar temizleme çalışmalarında hastaneler, sağlık ocakları, okullar, kamu kurum ve kuruluşlarının olduğu bölgelere öncelik veriyor. Kent genelinde de toplu ulaşım araçlarının kullanıldığı ana arterler sürekli açık tutulacak. Vatandaşımızın toplu ulaşım araçlarını kullanmasını rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Zabıta kar lastiği kontrolü yapıyor

Öte yandan, kent genelinde toplu taşıma araçları denetlenerek, kar lastiği takmadan trafiğe çıkan araçlara anında cezai işlem uygulandı.

Kar yağışı ile birlikte vatandaşların mecburi olmadıkça şahsi araçları ile trafiğe çıkmaması uyarısında bulunan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri, daha önce yaptıkları uyarıların işe yaradığını ve toplu taşıma araçlarının yüzde 95`lik kısmının kar lastiği ile trafiğe çıktığını belirttiler.

Kar lastiği takmadan trafiğe çıkan toplu taşıma araçlarına anında cezai işlem uyguladıklarını aktaran yetkililer, bu cezai işlemin 220 TL olduğunu dile getirdiler.

Toplu taşıma araçlarının yanı sıra vatandaşların da kar lastiği ve zincir ile trafiğe çıkması gerektiğini hatırlatan Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri, trafik zabıta ekiplerinin ana artellerde bu uygulamayı gerçekleştirdiklerini, ekiplerin toplu taşıma araçlarının son duraklarında kontroller yaptığını ve duruma göre trafiğe çıkma izni verdiğini kaydettiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir