• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Besicilerin karla zorlu mücadelesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş`ta etkili olan yoğun kar yağışı, besicileri olumsuz etkiliyor. Hayvanlarının günlerdir aç olduğunu belirten Muşlu besiciler, üç gündür yolda karla mücadele ettiklerini ifade ederek yaşadıkları zorlukları anlattılar.

Besicilerden Celal Yalçın, yoğun kar yağışı nedeniyle hayvanlarıyla birlikte günde ortalama 4 saat yol kat ettiklerini belirtti.

Hayvanlarını otlattıkları mezrada toplamda 8 hanenin bulunduğunu ifade eden Yalçın, 5 hanenin ise yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Karabey köyüne taşındıklarını belirterek, “Bizim de burada hayvanlarımız için saman ve ot olduğu için birkaç gün daha kalmak zorundaydık. Çok zor şartlarda hayvanlarımızı Karabey Köyüne götürmeye çalışıyoruz. Üç gündür yollardayız. Hayvanlarımız hem aç hem de kar fazla olduğu için ilerleyemiyorlar. Günde ortalama dört saat hayvanlarımızı yürütebiliyoruz. Bu zorlukların içinde şanslı olduğumuz tek nokta ise yolumuzun üzerinde terk edilmiş komların olması. Hayvanlarımızı burada dinlendiriyoruz. İnşallah bugün Karabey Köyüne varırız. Köylü kardeşlerimiz de kaç gündür bizimle bu cefayı çekiyorlar. Onlara teşekkür ediyorum. İl Özel İdaresi toplamda 9 km olan bu yolumuzu açsaydı ne biz ne de bizim hayvanlarımız bu işkenceyi çekmemiş olurlardı.” dedi.

Besicilik ile uğraşan vatandaşlardan Rahmetullah Güngör ise, hayvanlarını köye getirmeye çalışırken çığ tehlikesi atlattıklarını ifade ederek, İl Özel İdaresi ekiplerinin görevlerini yapmadığını iddia etti.

Güngör, “Neredeyse bir haftadır hayvanlarımızı nakletmeye çalışıyoruz. Zor hava şartlarından dolayı 3 gündür yollardayız. Kar yağışının ilk günü ağabeyim hayvanları getirmeye çalıştı. Ama düşen çığ nedeni ile mezraya dönmek zorunda kaldı. Hem kendisi hem de hayvanlarımız büyük tehlike atlattı. 8 kişi lekan (kar ayakkabısı) giyerek, tam 9 km yol açtık. Ama kar çok olduğu için üç gündür yollardayız.  İnşallah hayvanlarımız telef olmadan yerimize ulaşırız. Ancak çekindiğim bir konu var, keçilerin hepsi doğurgan olduğu için yavru atma olasılığı yüksektir. Bununla ilgili elbette önlem alacağız ama ne kadar faydalı olur bilemiyorum. Tabi İl Özel İdaresi bize gereken yardımı yapmadı. Özellikle Karabey tarafında çalışan ekip çok sorumsuz davranıyor.” ifadelerini kullandı.

İl Özel İdaresi`nin sürekli aramalarına rağmen ciddiye alınmadıklarını iddia eden Rukiye Dağ da şunları söyledi:

“Kar yağana kadar Kamiş Mezrası`nda kalıyoruz. Bu senede kar yağana kadara burada kaldık. Ama ani bastıran kar yağışından dolayı burada mahsur kaldık. Üç gündür hayvanlarımız aç. Bugün üçüncü gündür yollardayız. Allah`tan yolumuzun üstünde komlar var, biz de havyalarımızı orada konaklattırdık.   İl Özel İdaresi`ni kaç kere aradık. Kaç kere muhtar aradı ama bizi ciddiye bile almadılar. Eğer bugünlerde yanımızda olmuyorlarsa başka hangi gün yanımızda olacaklar.”

Konuyla ilgili Muş İl Özel İdaresi yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Karabey Köyü`ne bağlı Kamiş Mezrası`nın yolu daha önceki günlerde yağan kar yağışının ardından ekiplerce  açıldığını ancak son yağan kar ve tipi nedeniyle yolun tekrardan ulaşıma kapandığını ve ekiplerin yol açma çalışmalarına başladığını ifade ettiler. (Ayetullah Tarhan- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir