• DOLAR 32.324
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2300.905
  • ...
KURŞUN ELÇiYE HEDEF TÜRKiYE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ÖZCAN /  HABER / ANALİZ / DOĞRUHABER

Rus Büyükelçi Andrey Karlov başkent Ankara`da Çevik Kuvvet`te görev yapan FETÖ şüphelisi genç bir polis tarafından öldürüldü. Tetikçi, eylemini insanlık trajedisinin yaşandığı Suriye ve Halep`e dayandırsa da olayın zamanlaması dikkat çekti. Saldırının Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleştiği ile Türkiye ve Rusya`nın Halep`te ateşkes sağladıkları bir ortamda gerçekleşmiş olması ‘Kurşun Elçiye, Hedef Türkiye` yorumlarına yol açtı. Türkiye, İran ve Rusya`nın beraber masaya oturuyor olması Suriye`de daha etkin güç olmak isteyen batıya ciddi rahatsızlık veriyor.

ABD`NİN PYD ÜZERİNDEN EMELLERİNE KET VURULUYORDU

Suriye`de istediği gibi at koşturan batılı ülkelerin oyun kurucusu Amerika, Suriye`de savaşın uzaması için ne gerekiyorsa yapıyor. Üstelik savaşın sonlanabileceği ihtimali, ABD`nin PYD üzerinden Suriye`de gerçekleştirmek istediği emellerine de ket vuruyor.

6 yıldır Suriye`de süren savaşı araya girerek sonlandırabileceği gücüne rağmen uzaması için muhalif grupları destekleyen ABD yönetimi, muhaliflerin atağa geçtiği zamanlarda ise desteğini çekerek bu kez Suriye rejiminin meşru olduğu açıklamalarıyla ikiyüzlü bir politika güdüyor.

SALDIRININ KİMDEN GELDİĞİ AÇIK

Türkiye, İran ve Rusya dün Moskova`da dışişleri düzeyinde görüştüler. Ayrıca 27 Aralık`ta taraflar Kazakistan`ın başkenti Astana`da yine bir araya gelecekler. Masada Suriye`deki savaşın nihai bir ateşkesle sonlanabileceği ve PYD`nin akıbetinin de ele alındığı/alınacağı belirtiliyor. Üç ülkenin dışişleri bakanları ve savunma bakanlarının 20 Aralık`ta bir araya gelerek üçlü bir zirve düzenleyeceği haberlerinin medyaya düşmesinin hemen ardından Rus büyükelçiye yönelik bir gün öncesinden yapılan suikast, saldırının kimden geldiği ve kime mesaj olduğunu anlatır nitelikte.

BMGK`NIN ROL KAPTIRMA ENDİŞESİ

Büyükelçiye saldırının hemen öncesi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin Halep tahliyeleri için uluslararası gözlemci heyet kontrolünde gerçekleşmesi tasarısını onaylamasının da ayrı bir boyutu bulunuyor.

Halep`te insanlık dışı katliamların ayyuka çıktığı, ‘Bizi kurtarın, Halep`ten çıkarın` feryatlarına rağmen hiçbir karşılık bulmayan Halep halkının tahliyesinin Türkiye ve Rusya`nın girişimleriyle başlaması sonrası BMGK`nın gözlemci heyet tasarısı, uluslararası güç dengelerinin değişebileceği endişesiyle alınmış bir karar olarak görülüyor.

RUSYA AYNI GECE MİSİLLEME Mİ YAPTI?

Ankara`da büyükelçiye saldırı gecesinin ilerleyen saatlerinde bu kez Moskova`da bir Rus dışişleri yetkilisinin esrarengiz bir suikasta kurban gitmesi ise karşı bir misilleme olarak değerlendiriliyor. Çünkü ölen Rus yetkilinin, Latin Amerika Ülkeleri Departmanı Başkanı Pyotr Polşikov olduğu ve Amerika için casusluk yaptığı iddiaları var.

TETİKÇİ FETÖ`CÜYSE SUİKASTIN PLANLAYICISI AMERİKA İDDİALARI DA GÜÇLENİYOR

Saldırganının açıklandığı üzere FETÖ`cü olabileceği varsayımları üzerine, FETÖ`cülere hamilik yapan Amerika`nın da bu suikastın planlayıcısı olabileceği iddialarını güçlendiriyor.

Büyükelçi suikastı sonrası açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova`nın olayı BMGK`ye taşıyacaklarını belirtmesi de saldırının küresel çapta bir hesaplaşma olduğunu ve uluslararası bir krize kapı aralayacağını gösteriyor.

Bu da küresel emperyalist güç dengeleri arasında bir süredir devam eden soğuk savaşın ülkeler arası sıcak çatışmayı alevlendirebileceği yorumlarına yol açtı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir