• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...
MŞÜ`de Molla Bateyi`yi anma etkinliği düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Alparslan Üniversitesinde düzenlenen anma etkinliğinde Molla Hüseyin El-Bateyi`nin şiirleri okundu.   

Molla Hüseyin El-Bateyi Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ) düzenlenen etkinlikte anıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Molla Bateyi`nin şiirleri seslendirildi. 

Etkinlik sonrası İLKHA`ya açıklama yapan Kürt Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi Şehmus Orkin, Muş`un soğuk havasında yüreklerin Molla Bateyi`nin yle ısındığını söyledi.

Sabahattin Zaim Konferans salonunda Kürt Dili ve Edebiyatı Topluluğu tarafından düzenlenen etkinliğe akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlikte Molla Bateyi`nin şiirleri ve Mevlidi seslendirildi. Kürt Dili ve Edebiyatı Öğrencileri tarafından seslendirilen şiirlere katılımcılar da eşlik etti.

Etkinlik hakkında  İLKHA`ya bilgi veren Kürt Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi Orkin, bu programları öğrencilerle birlikte organize ettiklerini belirterek, “Her ne kadar profesyonel olmasa amatörce olsa da bazen amatörlerden alınan lezzet profesyonel programlardan alınmıyor. Bundan dolayı bugün Muş`un soğuk havasında yüreklerimiz Molla Bateyi`nin şiirleriyle ısındı.” dedi.

“Molla Bateyi Kürt halkı arasında bilinen büyük bir âlimdir”

Molla Bateyi`nin, ismini duyurmuş büyük bir Kürt tasavvuf şairi olduğunu belirten Orkin, “Kendisi Hakkârilidir. Büyük bir âlimdir, ismini duyurmayı başarmıştır. Divanı olan bir şairdir. Divanında tasavvuf ile ilgili çok sayıda eser vardır. Molla Bateyi Kürt halkı arasında bilinen büyük bir âlimdir. Hemen her evde yazdığı mevlit bulunur. Diyebiliriz ki yılda binlerce kez Molla Bateyi`nin mevlidi okunuyor. Onu tanımayanlar olsa da, “Kané Muhammed Mustafa” kasidesi ile yazdığı Mevlidi sayesinde çoğu insan onu tanır.” Şeklinde konuştu.

Bu programları düzenleme amacından bahseden Orkin, “Biz istiyoruz ki Kürt halkı kültürlerini bilsinler. Molla Bateyi gibi âlimler bize büyük miraslar bırakmıştır. Biz istiyoruz ki yeni nesil, gençler de bu ünlü mirastan haberdar olsun. Biz eski ve yeni Kürt kültürünü birleştirmek istiyoruz. Biz istiyoruz ki bu ilmi programlar milletin yüreğini ısıtsın.” ifadelerini kullandı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir