• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı ile kasap esnafı son zamanlarda artan et fiyatlarının nedeninin haksız kazanç ve rekabet olduğunu söylediler.

Yapılan ihracattan dolayı yumurta fiyatlarının yükselmesinin ardından tavuk etti fiyatının da artığını söyleyen esnaf, fiyatların yüksel olması işlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Artan et fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarının dükkânların bulunduğu semtlere göre değiştiğini söyledi.

Bazı semtlerde fiyatlar değişiyor şu an tavuk fiyatı 7 TL`dir. Marketlerde 10 TL`ye satabiliyor. Fiyat farkı üstüne atıyorlar. Vatandaş bunu gördüğü zaman tavuk fiyatının artığını söylüyor. Piyasada haksız rekabetler oluyor. Bunun zararı da küçük esnafa oluyor. Vatandaşla esnaf karşı kaşıya kalıyor. İhracat olduğu zaman tavuk fiyatları yükseliyor. Daha önce Rusya'ya tavuk ihracatı yaptığımız için fiyatlar yükseliyordu. Bu sadece tavukta değil yaş sebzede de aynıdır. İhracat olduğu zaman o böyleye ve perakende fiyatına yansıyor." dedi.

Hava şartlarından dolayı köylerden şehir merkezlerine besicilerin hayvanlarını getiremediği için kırmızı et fiyatının ettiğini belirten Atlı, "Kırmızı et şu anda piyasada yüksek değildir. Her yıl bu aylarda kırmızı et sıkıntısı yaşanıyordu. Bunu bölgenin coğrafyası ve sezona bağlıyoruz.  Kar yağdığı zaman köy yolları kapanıyor bundan dolayı kent merkezine besici yetiştirdiği hayvanı getiremiyor. Sıkıntı yaşanıyor bu da fiyatlara yansıyor.  Normal görmek lazım geçicidir.  Kasaplar hayvan pazarlarına gittiğinde hayvan bulamadıkları için sıkıntı yaşıyorlar köylerin yolların kapalı olmasında kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.   

Son olarak vatandaşlara uyarıda bulunan Atlı, "Tanımadığınız yerden samimimi olmadığınız yerde et alışverişi yapmayın. Çünkü bu aralar kavurma sucuğun yapıldığı aylardır. Bu yüzden tanıdığınız kasaplardan alışveriş yapın. Örneğin bugün at eti eğer ki kavurma olursa hiç kimse bunu anlayamaz. Normal vatandaşın bunu anlamasının imkânı yoktur. Bu durum eşek eti için de geçerlidir. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekir. Vatandaş kasaptan alışveriş yaptığında mühre dikkat etsin." ifadelerini kullandı

Et fiyatlarının yükselmesinin nedeninin bölgede yaşanan çatışmalardan kaynaklandığını söyleyen kasap esnafı Emrullah Demir ise "Fiyatların yüksek olması halk da bir şekilde yansıyor. Ette zam geldi fakat ben zam yapmadım. Bu durumda biz kendi kârımızdan düşüyoruz, bazen kâr bile etmiyoruz. Durum böyle olunca müşteri 'niye fiyatlar bu kadar yüksek' diye tepki gösteriyorlar. Diyarbakır'da yaşanan olaylar nedeniyle satışlar yapılmadığı içinde tavuk aldığımız firma fiyatları yükseltiyor. Bu da hem esnafa hem de vatandaşa yansıyor." diye konuştu.  (Emrah Deniz-İLKHA)