• DOLAR 32.603
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2496.13
  • ...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunlu hale getirildi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreteri Kürşat Göncü, oda olarak eğitimin ve eğitilmiş kalifiye personelin önemini her zaman ön planda tuttuklarını belirterek, tehlikeli mesleklerde işçi çalıştıran firmalara yardımcı olmaya her zaman hazır olduklarını söyledi.

Zorunluluk getirilen mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin sınav ve belgelendirme ücretleri “İşsizlik Sigortası Fonu” tarafından karşılanıyor.

Tehlikeli meslek dalları arasında, ahşap kalıpçısı, alçı levha ve sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli ve doğalgaz işletme bakım operatörü, endüstriyel, duvarcı, boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtım, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcısı, metal sac işlemecisi ve seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı gibi meslekler yer alıyor.

Ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgeli kişileri istihdam eden işverenlerin 48 aya kadar “İşveren Prim Desteği” Bakanlık tarafından karşılanıyor.

 “Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunlu hale getirildi”

GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü, 48 tehlikeli meslek dalında “Mesleki Yeterlilik Belgesi” almanın zorunlu hale getirildiğini kaydederek, “Eğitime büyük önem veren bir oda olarak firmalarıma gelen talepler doğrultusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki  Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi A.Ş. (MEYBEM)  işbirliğinde bu sınavları yapıyoruz.”dedi.

Önümüzdeki dönemlerde de belge alma zorunluluğu bulunan meslek alanlarına yönelik sınav ve belgelendirme işlemlerine devam edileceğini belirten Göncü, Gaziantep`te GSO bünyesinde sac, metal işleme ve makine bakım dalında, farklı seviyelerde teorik ve uygulama sınavı gerçekleştirildiğini söyledi.

Göncü, “Bu sınavlar sayesinde nitelikli kişilerin olduğu iş ortamlarında daha kaliteli ve nitelikli üretim sağlanacak. 2017 yılında bu belgeyi almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalışan işçilerin mutlaka belge sahibi olması gerekecek. Belge almadan çalışanlar kaçak işçi pozisyonunda gözükecekler. Bu durumda işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak.” ifadelerini kullandı.

Göncü, konu ile ilgili bilgi almak isteyen tüm firmaların GSO proje planlama ve eğitim departmanı ile irtibata geçebileceklerini de sözlerine ekledi. (İLKHA)