• DOLAR 32.573
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2425.742
  • ...
Niyet mi amel mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber 

Az çok İslami ilimlerden haberdar olan her kesin rahatlıkla niyetin amelden çok daha önemli olduğunu bilir. İyi bir iş yapılsa bile niyet iyi değilse, sahibine bir fayda sağlayamaz. Nice küçük işler vardır ki, niyet sayesinde büyür ve büyük bir değer kazanır. Bir iken bin olur, milyon olur, damla iken koca bir okyanus olur. Yine dağlar gibi büyük ameller, hizmet ve gayretler vardır ki, kötü niyetler yüzünden ahirette karşılıksız ve faydasız kalır. Sahibine ne cenneti ne de Allah rızasını kazandırır. 

Allah`ı memnun etmek ve yakınlığını kazanmak niyetiyle yapılan en ufak bir hizmet, Allah`ın dini için gösterilen azıcık bir gayret, kulluk şuuru ve bilinci ile yapılan ibadetler, aç ve susuz kalmalar, muhaceratlar, mahkûmiyetler, zindan hayatının karşılığı elde edilen makamın yüceliğini derk etmek bile mümkün değil. Ancak aynı ameller bozuk bir niyet ve dünya menfaatleri için yapılırsa tertemiz içme suyuna karışan kanalizasyon sularının bu suyu ifsat etmesi gibi, bu güzel ve değerli amelleri bozar, ifsat eder, faydasız, meyvesiz ve akim kılar.  

Yapılan işlerin değeri ve kıymeti Allah yanında niyete göre belirlenir. Bu yüzden aynı ameli yapan iki kişi, o amelden, Allah katında çok farklı neticeler elde edebilmektedir. Örneğin bunlardan birisi aynı amelle, Allah katında en yüksek dereceyi, sevabı ve mükâfatı kazanırken, diğeri aynı amelden hiçbir sevap kazanamadığı gibi bazen de cezaya müstahak olabilmektedir.  

Bu durumu bir iki örnekle daha iyi anlamaya çalışalım. Örneğin namaz kılan iki kişiden birisinin namaz kılarken niyeti Allah rızası ve kulluk ise bu davranışı ona büyük bir sevap ve mükâfat kazandırır. Onu Allah`a yakınlaştırır.  Oysa aynı namazı hatta daha fazlasını kılan ikinci şahsın bundan amacı ve niyeti, farz edelim ki sadece birilerini memnun etmek veya vücudunun sağlıklı olması, ayaklarının kireçlenmemesi veya başka bir dünya menfaati ise bu şahıs bu namazından Allah katında herhangi bir sevap kazanamaz. Belki Allah için yapması gereken bir davranışı dünya menfaati için yaptığından dolayı bir cezaya müstahak olur.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir