• DOLAR 32.453
  • EURO 34.487
  • ALTIN 2467.603
  • ...
Eşine `sen bana annem gibisin` demenin hükmü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SORU: Eşime “artık sen bana annem gibisin” dedim ne yapmalıyım? 

CEVAP:  Bir kimse eşine “sen bana annem gibisin” derse zıhar yapmış olur. Çünkü kişinin, eşini mahremlerinden birine veya bir azasına benzetmesi zıhar lafızlarındandır. Bu lafızları kullanan kefaret vermeden eşine yaklaşamaz. Zıharın kefaretiyse Mücadele suresinde detaylıca zikredilmiştir: 

Kadınlarından zıhar yaparak ayrılıp sonra da söylediklerinden dönecek olanlar, eşleriyle birbirlerine dokunmadan önce, bir köle azat etmelidirler… Kim (köle azat etme imkânı) bulamazsa, eşine dokunmadan önce ard arda iki ay oruç tutmalıdır. Kimin de buna gücü yetmezse altmış fakiri doyurmalıdır. (Mücadele 3, 4) 

Kişi eşine dönmek isterse ayette geçen bu kefaretleri vermek zorundadır. Kefaretlerin tamamı bitmeden kadına yaklaşmak caiz değildir.  

Fakat içerisinde bulunduğumuz bu toplumda insanların birçoğu zıharın ne demek olduğunu bilmez. Eşlerini kendi yakın akrabalarına benzeterek onları boşamayı kastederler. Böyle bir durumda zıhar olmaz, boşanma olur. Zira talak sözleri sarih/açık ve kinayeli olmak üzere ikiye ayrılır. Bu kinaye kısmından sayılır. Eğer kişi bu sözleriyle eşlerini boşamayı kastederse ve bunu üç defa tekrarlarsa eşi kendisinden tamamıyla boşanmış olur. Yok, eğer zıharın manasını bilerek bu sözleri söylerse yukarıda bahsi geçen kefaretleri yerine getirir.  

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir