• DOLAR 32.382
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2325.502
  • ...
Rusya`ya güven olmaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ Riyad MAKAEV - DOĞRUHABER/ANALİZ

Rus halkı Halep`te olan bitenden habersiz. Rus halkı Rusya`nın gerçekten Suriye halkına yardım için gittiğini düşünüyor. Çünkü Rusya, ülkesinde yaşayan yaklaşık 25 milyon Müslümanın nasıl bir tepki göstereceğini bilmiyor. Ayrıca son aylarda Putin`in reytingi yüzde 15 düştü. Ülkedeki ekonomik sıkıntılar artık dayanamayacak hale geldi. Putin`e karşı daha önce böyle olumsuz tepkiler hiç gösterilmemişti. Batı tarafından uygulanan yaptırımlardan sonra vergilerini arttıran Rusya, daha önce hiç önem vermediği elektrik, su, doğalgaz faturalarını toplamaya çalışıyor. Asgari ücreti ve emekli maaşıyla yarım ay bile geçim sağlanamazken, ondan bile kesim yapılıyor. Ama halk Suriye`de Kremlin`in yaptığı harcamaları da görmektedir.

PUTİN`İN KOLTUĞU SALLANIYOR

Rusya patlamaya hazır bir bomba gibi dünyanın en büyük problemi olmaya devam ediyor. 2018`de yapılacak Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerine kadar Putin iktidarda kalır mı sorusu artık sosyal medyada tartışılan en yoğun konu oldu. Seçimlere kadar iktidarda kalsa da aday olup olmayacağı belli değil. Ayrıca, ABD Başkanı Obama`nın koltuğu bırakmadan Putin`e büyük bir darbe vurabileceği konuşuluyor. Kremlin`in, ABD seçimlerinde Trump`ı desteklemek için siber saldırılar gerçekleştirdiği konusunda FBI da CIA`yı doğruladı.

RUSYA HALEP KATLİAMLARINI ÖRTMEK İSTİYOR

Rusya`da, Halep`te son günlerde yaşananları anlatan video görüntülerini sosyal medyada paylaşan 12 kişi tutuklandı. Özellikle Müslüman halkın tepkilerini başka yere kaydırmak ve olası bir gerginliği önlemek için Rusya`daki tüm müftülüklerin Myanmar`daki olayları gündeme getirmesini istediler. Kremlin güdümündeki müftülükler Halep`te ölen Müslümanlardan tek bir kelime bahsetmezken Myanmar`daki katliamları durdurabilmek için seferber oldular. Halep`te katliamın baş mimarı olan Putin`den uluslararası kamuoyuna ve BM`ye baskı yaparak Myanmar`daki katliamları durdurmaya çağrı yapıyorlar. Geçen Cuma günü Halep`teki katliamdan bir tek kelime bahsetmezken, sorsan haritada nerede olduğunu bile bilmedikleri hatta adını bile doğru düzgün telaffuz edemedikleri Myanmar Müslümanları için dua ettiler ve yardım talebinde bulundular.

TÜRKİYE RUSYA`YA GÜVENMESİN

Rusya, Suriye konusunda barış görüşmelerini Kazakistan`ın başkenti Astana`da Türkiye ve İran ile düzenlemek istiyor. Unutulmamalı ki, Suriye sorunu Rusya`nın, İran`ın ve Türkiye`nin sorunu değil. Suriye savaşını başlatanlar ABD ve yandaşları, Türkiye de onlara aldanarak bu sorunla karşılaştı. Türkiye geç de olsa hatadan geri dönüyor ama hatadan dönerken daha büyük bir hataya düşmemesi gerekir. Dolayısıyla, Batı ile bu dönemde “boşanma davası” olan Rusya ile flört ederken çok dikkatli davranması gerekir. Boşanma Davası tıpkı “Mavi Marmara” davası gibi düşerse Türkiye İran ile tek başına kalır. Türkiye, İran ile tek başına kalırsa işte o zaman asıl Sünni-Şii çatışmalarının nasıl patlak vereceği görülür.  Hem Batı hem de Rusya bu çatışmalara benzin taşıyacaktır. Asıl yapılmak istenilen de odur. Bir zamanlarda Türk-Kürt problemi yaratanlar şimdi kolaylıkla Sünni-Şii çatışmalarını tetiklemek için çok ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Bunu görmemek aptallık olur…  

Bu haberler de ilginizi çekebilir