• DOLAR 32.561
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2431.862
  • ...
Halep karar tasarısı BMGK`da oylandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AA - Doğu Halep'teki sivillerin tahliyesi ve güvenliğinin denetlenmesi için kente uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oybirliğiyle kabul edildi.

BM Güvenlik Konseyi, Fransa tarafından hazırlanarak Konseye sunulan ve dün Rusya'nın muhalefeti nedeniyle görüşülemeyen karar tasarısını oyladı. Rusya'nın talebi üzerinde orijinal metin üzerinde değişiklik yapan Fransa'nın tasarısı 15 üyenin de desteğiyle kabul edildi. 

Tasarı metninde bölgedeki BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarından Halep'teki sivillerin tahliyesi ve kentte kalan sivillerin güvenliğini objektif bir bakış açısıyla gözlemleyerek rapor etmesi, gerekmesi halinde bölgeye daha fazla gözlemci gönderilmesi isteniyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da hem BM hem de diğer kuruluş gözlemcilerinin güvenli ve muntazam bir şekilde gözetleme görevlerini yapabilmeleri için gerekli ortamı sağlaması istenen tasarıda, Genel Sekreter'den 5 gün içinde uygulamaya ilişkin BMGK'ya rapor sunması talep ediliyor.

Tüm taraflara, söz konusu gözlemcilere tüm bölgelere engelsiz giriş izni vermeleri çağrısı da yapılan tasarıda, tahliyelerin ve gidilecek varış noktasının rızaya dayalı olması, giden ya da kalmayı tercih eden tüm sivillerin korunması isteniyor. 

Tasarıda ayrıca, sağlık kuruluşlarının güvenliğine de değinilerek, hem bu kuruluşların hem de sağlık görevlilerin korunması, tıbbi malzeme ve sağlık görevlilerinin ihtiyaç olan tüm noktalara ulaşmasının sağlanması talep edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir