• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...
Grip, Kış Aylarının Vazgeçilmezidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Sağlık / Doğruhaber

Kış hastalıkları içerisinde sayılan grip, en sık Ocak ve Şubat aylarında zirve yapmakta, Kasım ve Mayıs ayları arasında da sıkça görülebilmektedir. Kış aylarının vazgeçilmez hastalığı olan grip hastalığını kolay atlatmak için uygulanacak tedavi kadar hastalanmamak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutacak önlemler almak da önemlidir.

GRİP AŞISI ÖNEMLİ KORUNMALARDANDIR

Grip aşısı bir önceki sezonda etken olan virüsleri içermektedir. Yeni sezondaki etken virüslerle uygunluk oluşursa koruyuculuk artmaktadır. Virüsler yapılarında küçük değişiklikler gösterebildiklerinden kalıcı bağışıklık oluşamamakta, aynı sezonda üst üste grip ya da soğuk algınlığı benzeri hastalıklar yaşanabilmektedir. Her yıl ortaya çıkan virüs aynı olsa dahi aşının etkisi zaman içerisinde azalacağından her yıl tekrar aşı olmak gerekmektedir. Hangi virüsün etken olacağını önceden bilmek mümkün değildir.

SALGINDAN ETKİLENMEMEK İÇİN TEBDİRLER
Hasta kişilerin de hastalığı bulaştırmamak için daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Mümkünse evlerinde istirahat etmeleri okula, işlerine gitmeyerek yakın ve uzak çevrelerini korumaları mümkün olabilir. Grip ya da soğuk algınlığı geçiren kişilerden uzak durmak, sık dokunulan eşyaların sürekli temizlenmesi, ortamın havalandırılması, ellerin sık yıkanması, sağlıklı beslenmek, havaya göre giyinmek, kalabalık ortamlardan kaçınmak, öksürürken, hapşırırken mendil kullanmaları, ellerini sık sık sıcak su ve sabun ile yıkamaları ve maske kullanmaları önerilen tedbirlerdendir.

KRONİK HASTALAR DİKKAT ETMELİDİR

Grip olan kişilerin çoğu tedaviye ihtiyaç duymadan hafif bulgularla hastalığı en geç 2 haftada tam olarak atlatabilmektedirler. Bazı insanlarda ise hastalık daha şiddetli seyretmekte hastanede yatması gerekmekte ve gribe bağlı ağır tablolar oluşabilmektedir. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş ve üzerindekileri, gebeler ve kronik hastalığı olanlarda zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonları gibi ağır hastalıklar daha sık görülmektedir.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir