• DOLAR 32.509
  • EURO 34.947
  • ALTIN 2439.223
  • ...
Sureleri Tanıyalım: HUCURAT SURESİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sure ismini, 4. ayette geçen “hucurat” kelimesinden almaktadır. “Odalar” anlamına gelen hucurat kelimesi, söz konusu ayette, peygamberimizin Mescid-i Nebi`deki evi olarak kullandığı odalara işaret etmektedir. 18 ayetten oluşan sure, Medine`de, Mücâdele suresinden sonra inmiştir. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 48, nüzul sırasına göre ise 105. suredir.

Surede bahsi geçen konular içerisinde peygamber ile konuşma adabı, müslümanların edindiği haber ve rivayetlerin doğruluğunun araştırılması, kötü zandan uzak durulması konuları yer almaktadır. Müslümanlar, Peygamberimize saygılı olmalıdırlar ondan bahsederken saygı ölçüleri içerisinde bulunmalıdırlar. Konuşurken Peygamber Efendimiz (asm)`a seslerini yükseltmemeli, huzurunda edepli olmaları gerekmektedir.

Müslümanlar dini nitelikli olsun veya olmasın, kendilerine ulaşan bilgi veya haberlerin doğruluğunu kontrol etmelidirler. Bilinmelidir ki, haberin doğruluğu, haberi getirenin güvenilirliğiyle doğru orantılıdır. İslami ilimler içerisinde hadis ilmi bu temel ilke üzerine bina edilmiş, Hz. Peygamber`den gelen haberler, o haberi getirenlerin dikkatli ve titiz çalışmalarla incelenmesiyle sıhhat açısından bir sonuca bağlanmıştır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir