• DOLAR 32.379
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2325.951
  • ...
Fetih Süresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SURELERİ  TANIYALIM

FETİH SURESİ

Mushafta 48. sırada olup 29 ayetten oluşmaktadır. Surenin adı, ilk ayeti olan “Ey Peygamber biz sana apaçık bir fetih kapısı açtık,” ayetinden alınmıştır. Mekke-Medine arasında ve Hudeybiye anlaşması hakkında nazil olmuştur. Nüzul sırasına göre ise 109. suredir. Fetih, sadece bu surenin adı değil, içeriği yönünden bir bakıma unvanıdır da. Çünkü; Allah Teala`nın Hz. Peygamber`e ve Müslümanlara lütfettiği Hudeybiye Antlaşması şeklinde tezahür eden o büyük fetihten (zafer) bahsetmektedir.

Nüzul Zamanı:  H. 6. yılının Zilkade ayında Hz. Peygamber (s.a.) Mekke kâfirleriyle Hudeybiye`de antlaşma yaptıktan sonra Medine`ye geri dönerken nazil olduğunda ittifak edilmiştir.

Bu surenin nazil oluşunu anlatan olaylar dizisinin başlangıcı şöyle olmuştur. Bir gün Hz. Peygamber (s.a.v) rüyasında sahabeyle birlikte Mekke`ye gittiklerini ve orada Umre ziyareti yaptıklarını görüyor. Gerçekte bu sadece bir rüya değil, bilakis Hz. Peygamber`in (s.a.v) uyması gereken ilahi bir işarettir. Umre maksadıyla yola çıkan Müslümanlar müşriklerin engellemeleriyle karşılaşmışlardı. Müslümanların Mekke`ye girmelerine izin verilmiyordu. Müslümanların gitmeyeceklerini anladıklarında antlaşma yapmaya karar verdiler. Antlaşma maddeleri Müslümanlara çok ağır gelmişti. Bazı maddeler Müslümanların aleyhine idi ya da öyle görünüyordu. İşte Fetih Suresi böyle bir atmosferde nazil oldu.

Mekke`nin Müslümanlar tarafından fethedilmesi çok büyük ve önemli bir olaydı. Bu fethin başında olan Peygamberimiz (s.a.v)`de yüce Allah`ın bir lütfu olarak, fethe mazhar olmuş, bu şekilde geçmişteki günahları affedildiği gibi, bir insan olarak gelecekte işlemesi muhtemel günahları da affedilmişti. 

Birlik olan, ittifak eden Müslümanların en büyük yardımcısı Allah›tır. Allah, Müslümanların ittifakla gerçekleştirdikleri işleri onaylamakta, bir arada aynı hedef doğrultusunda çalışan müminleri işlerinde muvaffak kılmaktadır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir