• DOLAR 32.594
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2426.331
  • ...
Hz. Osman`ın Müslüman olması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yusuf Toprak - Doğruhaber

Hazreti Osman Mekke`nin hâli vakti yerinde tüccarlarındandı. Cahiliye döneminin sağnak sağnak yağdığı bir dönemde kuru kalmıştı. Ahlakı güzel, yumuşak mizaçlı ve dürüstlükten ayrılmayan bir şahsiyetti. Cahiliye döneminde ender rastlanan bir kişilikti Hazreti Osman (ra). İslam nuru Mekke`ye ilk düştüğünde o nura gönlünü açanlardan olma bahtiyarlığına erişmişti. Hazreti Ebubekir Hâk dini Efendimiz (asm)`ın elinden yudumladıktan sonra; etrafında bulunan tüm dostlarını ziyaret ederek onlara Hâk dini tebliğ ediyordu.

Hazreti Osman`da Hazreti Ebubekir`in ziyaret ederek tebliğde bulunduğu dostlarından biriydi. Hazreti Ebubekir`in anlattıkalarını pür dikkat dinliyordu. Fakat duyduğu hakikatler ilmek ilmek gönlüne nakşediliyordu. Evet, gidebilir; Efendimiz (asm)`a gönlünü verebilirdi.

Hazreti Ebubekir (ra) ile beraber Efendimiz (asm)`ın huzur-u saadetine çıktılar. Efendimiz (asm) hafif bir tebessüm ile karşıladı bu iki iman kahramanını. Sonra da:

 “Allah`ın ihsanı olan cennete yönel. Ben sana ve bütün insanlara hidayet rehberi olarak gönderildim. Allah`tan başka hiçbir ilah yoktur.” dedi Efendimiz (asm). Daha sonra Hazreti Osman`a Kur`an okumaya başladı. Okunan her ayet Hazretin gönlüne işliyor, her saniye nura gark olan gönlü iman ile coşuyordu. İlahi Kelam son bulduğunda Hazreti Osman`ın dudaklarından bir cümle döküldü:

“Eşhedü en la ilahe ilallah

Ve eşhedü enne Muhammeden Rasulullah…”

Hazret o an ki hissiyatını daha sonraları şöyle dile getirecekti:

“Rasulullah`tan duyduğum o ilk sözler, o kadar saf ve sade, o kadar tesirli idi ki, Kelime-i Şehadet ihtiyarsız olarak dudaklarımdan çıkıp gitti.”

Hazreti Osman (ra), İslam`ın safına girdiği sırada 34 yaşında idi. Gençti, çok iyi bir tüccardı. Amcası Hakem bin Ebul As müslüman olduğunu öğrendiğinde öfkelendi. Bu durumu hazmedemedi. Osman`ı bir direğe bağladı ve:

“Bu dini terk etmedikçe sana yemek vermeyeceğim!” dedi. Fakat her ne pahasına olursa olsun, onun dininden dönmeyeceğini biliyorlardı. Diğer akrabaları araya girerek Hazreti Osman`ı serbest bıraktırdılar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir