• DOLAR 32.315
  • EURO 35.118
  • ALTIN 2291.07
  • ...
AB`den 292 talepten sadece 11 iade!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği'nin Türkiye Delegasyonu, Kayseri'ye yönelik saldırıyı kınadı ve "Bu alçakça terör saldırısında hayatını kaybedenler için en derin üzüntülerimizi ve başsağlığı dileklerimizi paylaşıyoruz. Halkı ve hükümeti ile Türkiye'nin yanında yer alıyoruz." açıklamasında bulundu. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da "Avrupa Konseyi, bu zor zamanda Türkiye ve Türk halkının yanındadır. Terör saldırıları durmalıdır."  dedi. Bunun dışında bir çok AB oluşumu ve ülkesi kınama ve taziye mesajları yayınladı.  Ne var ki, Adalet Bakanlığı tarafından,  her saldırı sonrası taziyelerini ileten Avrupa Birliği üyesi ülkelerden 2007 ile 2016 yılları arasında PKK, DHKP-C ve Fethullah Gülen örgütleri üyesi oldukları tespit edilen 292 kişi için yapılan iade talebinin büyük çoğunluğu kabul edilmezken, sadece 11'inin iadesi kabul edildi.

İngiltere,Fransa,İtalya,Belçika ve Avusturya, PKK'lıların iadesine ilişkin hiçbir talebi kabul etmedi.

Hiçbir DHKP-C üyesi iade edilmedi

AB ülkelerinden 2007-2016 tarihleri arasında DHKP-C üyesi oldukları tespit edilen 61 kişinin iadesi istenirken, bugüne kadar hiçbiri kabul edilmedi. Yunanistan 25, Almanya 14, Hollanda 5, Fransa 4 ve Belçika 2 DHKP-C'linin iade taleplerinden hiçbiri kabul etmedi.

2007'den beri 6 PKK'lı iade edildi

Son 10 yılda PKK üyesi oldukları gerekçesiyle AB üyesi 20 ülkeden 217 iade talebinde bulunuldu. Fransa'dan talep edilen 28 PKK'lının hiçbir Türkiye'ye iade edilmezken, Belçika'dan talep edilen 26'lı PKK'lıdan da hiçbiri de iade edilmedi. Hollanda ve İtalya'dan iadesi talep edilen 11'er PKK'lının iade talepleri de kabul edilmedi. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, İngiltere ve İsveç de Türkiye'nin iadesini istediği hiçbir PKK'lıyı vermedi.  AB üyesi ülkeler PKK'lıların iadesine ilişkin 217 iade talebinden sadece 6'sını kabul etti. Almanya son olarak 2007 yılında PKK'lı olduğu iddiasıyla iadesi talep edilen 2 ismi iade ederken 2008 yılından bugüne kadar hiçbir PKK'lı iade etmedi. Romanya 3 ve Hollanda 1 PKK'lıyı Türkiye'ye iade etti.

Sadece 5 FETÖ üyesi hakkında iade kararı

15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunan Fetullahçı örgüt üyesi oldukları tespit edilen kişilerle ilgili ise AB ülkelerine 14 iade talebinde bulunuldu. Yunanistan 5 kişinin iadesine ilişkin talebi redederken, 3'inin iadesi yönünde karar verdi. Romanya 2 örgüt üyesinin iadesi yönünde karar verirken, Almanya, Bulgaristan ve Polonya iade konusunda olumlu cevap vermedi.

Kaynak: Al Jazeera, DHA, AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir