• DOLAR 32.596
  • EURO 34.782
  • ALTIN 2504.473
  • ...
Arap Birliği Halep için olağanüstü toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AA - Arap Birliği, başta Halep olmak üzere Suriye'deki son gelişmeleri görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de daimi temsilciler düzeyinde olağanüstü toplandı.

Katar'ın talebi üzerine gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Katar'ın Kahire Büyükelçisi Seyf Bin Mukaddem El-Buayneyn, "Suriye rejiminin, hastaneleri hedef alması, kentin altyapısını sistematik bir şekilde yıkması ve insanlık medeniyetinin sembollerini bombalaması gibi işlediği insanlık dışı suçlar ve ihlaller savaş suçlarına eşdeğerdir." dedi.

Suriye halkının çektiği sıkıntıların boyutlarının daha iyi idrak ederek sonlandırılması ve rejim ile müttefiklerinin işlediği vahşi saldırılara son verilmesine ek olarak ülkede akan kanın durdurulması için bir araya geldiklerini söyleyen Buayneyn, "Beklentileri karşılayan bir karar almayı ümit ediyoruz." diye konuştu.

"Daha önce görülmemiş şekilde korkunç infazlar gerçekleştiriyor"

Buayneyn, Arap ülkeleri başta olmak üzere bütün dünyanın, rejim ve müttefiklerinin keyfi şekilde masum insanları bombalayarak Halep'te işlediği "vahşi soykırım" karşısında büyük endişe duyduğunu dile getirerek, "İnsan hakları ilkelerinin tümünü ihlal eden rejim ve zebanileri, hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği, daha önce görülmemiş şekilde açık alanlarda korkunç infazlar gerçekleştiriyor." ifadelerini kullandı.

Suriye rejiminin sivillere yönelik "insanlık dışı" saldırılarını engellemek için Arap ülkelerinin ortak ve ciddi bir tutum oluşturmasını isteyen Buayneyn, uluslararası topluma, "bu saldırıların sorumlularının uluslararası adalet önüne çıkarılması, rejim ile müttefiklerinin işlediği katliamları ve ihlalleri durdurmak için acilen harekete geçilmesi, güvenli insani koridor açılması, Halep başta olmak üzere diğer kentlere yardımların ulaştırılması" çağrısında bulundu.

"Her gün ölümle yüz yüze geliyorlar"

Buayneyn, Katar'ın bu savaşı ve rejim ile müttefiklerinin yaptığı ihlalleri en ağır ifadelerle kınadığını kaydederek, şöyle dedi:

"Suriyeli 100 binden fazla sivil, birkaç kilometrekarelik bir alana sıkışmış durumda. Bu insanlar en temel ihtiyaçlardan dahi mahrum şekilde insani bir felaket yaşıyor ve her gün ölümle yüz yüze geliyorlar. Bu durum BM Güvenlik Konseyinin hukuki, siyasi ve etik sorumluluklarını almasını, ayrıca Suriye krizinin tüm taraflarının sivillere yardıma ve kurtarılmasına olanak sağlayacak acil ve daimi ateşkesi sağlamak için çalışmasını gerektiriyor."

Bu haberler de ilginizi çekebilir