• DOLAR 32.593
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2508.834
  • ...
`Kitap aydınlatıcı en iyi arkadaştır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Teknolojik gelişmelerin sağladığı bilgi kaynaklarına kolay ulaşım imkânları nedeniyle kitap alımlarının gün geçtikçe azaldığına dikkat çeken kitapevi işletmecileri, bu durumun bilinçli bir okumanın da önüne geçtiğini söylediler.

Daha önceki yıllarda kitap okuma oranlarının yüksek olduğunu söyleyen kitapevi işletmecileri,  toplumda oluşan ahlaki yozlaşmanın sebeplerinin birinin de kitaplara olan sevgi, saygı ve bağlılığın kalmamasından kaynaklandığını belirttiler.

Eskiden kitaba olan bağlılığın farklı olduğunu dile getiren kitapevi işletmecisi Eyüp Özbaş, günümüzde kitaba olan sevgi, saygı, bağlılığın ve rağbettin azaldığını söyledi.

Özbaş, "Eskiden kitaba olan bağlılık, sevgi, hürmet çok farklıydı. Kitap okunur ve tahlil edilirdi. Kitaptaki mesaj alındığında hayata uygulanıyordu. Günümüzde ise kitaba olan sevgi, saygı, bağlılık ve rağbet azaldı. Kitaplar eskisi gibi rağbet görmüyor, okuyucu bulamıyor, talep yok. Özellikle bunda sosyal medyanın etkisi çoktur. Toplum, akıllı telefon ile internet sayfalarında tatmin olmaya, aradıklarını bulmaya çalışıyor ama bulamadan yarım yamalak bakıyorlar. İnternet ile kitap arasında dağlar kadar fark vardır. Kitapta kaynak belli, tahlil edebiliyorsun ama sosyal medyada tam istediğini almadan bakıp geçiyorsun." dedi.

Toplumun kitap okumadan uzaklaştıktan sonra yozlaştığını ifade eden Özbaş, "İnsanlar en çok Kur`an`a sırt çevirdiği için bu hale geldi. Kitapsız bir toplum meydana geldi. Gündelik oldu her şey. O inceliği, derin bilgiyi medya veremedi. Okumayan, anlamayan, kişiler sosyal medyadan çok zarar görüyor. Toplumdaki ahlaki yozlaşma tamamıyla kitaptan kopup, sosyal medyaya yönelmekten kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

Bir başka kitap satıcısı Ramazan Yılmaz ise kitaplara olan sevginin azalmadığını sadece alımların düştüğünü belirtti.

Kitabın insanın ufkunu açtığını dile getiren Yılmaz, "Daha önce kitap alımı fazlaydı. Şimdi ise kitaplara sevgi var ama alım çok az.  İyi bir kitap, güzel bir fikirdir, insanın ufkunu aydınlatan bir arkadaştır.  Bunun en iyi örneği Kur`an-ı Kerim`dir. Dini kitap okumanın önemi çok büyüktür. Toplum geldiği ahlaki yozlaşmanın temelinde Kur`an-ı Kerim`den uzaklaşmak vardır. Toplum İslam`dan, Kur`an`dan uzaklaştığı için bugün türlü türlü sorunlarla karşılaşıyor." İfadelerini kullandı.

Sosyal medyanın kitap satışlarına olumlu ve olumsuz etkilerinden bahseden Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

"Sosyal medyada ne kadar kitap satışları olsa da okuma oranında etkisi çok olumsuzdur. Kitapları okuyan yok. Kitapları alan yine sosyal medyaya yöneliyor. O kitaplar sadece rafta bir görünüş olarak duruyor. Bu şekilde bilgi kirliği, cehalet ve yozlaşma oluyor. Bunların düzeltilmesi için bilinçli okuyucu olunması lazım. Okumaların amacı hakikate ulaşmak ve doğruluk elde etmek olsun." (Emrah Deniz/M. Hüseyin Temel – İLKHA) 
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir