• DOLAR 32.428
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.97
  • ...
Casiye Sureleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER 

SURELERİ  TANIYALIM

CASİYE SURESİ

Sure adını, 28. ayette geçen “Câsiye” kelimesinden almıştır. “Câsiye” kelimesi diz çökmek veya çömelmek anlamlarına gelmektedir. Diz çökmek, kıyametin dehşetinden güç ve kuvvetini kaybetmeyi ya da o gün çaresizlik ve Allah`a mutlak boyun eğmeyi ifade etmektedir. Bu sureye Şeriat veya Dehr suresi de denilmiştir. Casiye suresi 37 ayettir. Mekke`de, Duhân Sûresinden sonra inmiştir. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 45, iniş sırasına göre ise 65. suredir.

Sure temel olarak; Allah`ın varlığının delillerinden, müşrüiklerin Allah`ın ayetlerini inkar etmesinden, Cenâb-ı Allah`ın kainatı insanlar için yaratmış olmasından, Hidayet nurunun Cenâb-ı Allah`ın elinde olması ve insanları saptıranın da hidayet verenin de Allah olması ve ahiretin varlığından bahsedilmektedir.

Yerlerde ve göklerde, yeryüzünde canlı ve cansız tüm varlıklarda, Allah`ın varlığına, gücüne ve ilmine delalet eden ayetler bulunmaktadır. Gece ve gündüzün ardı ardına gelmesi, mevsimlerin değişimi, rüzgar ve daha bir çok tabiat olayında Allah`ın esmasına dair işaretler bulunmaktadır.
Allah evreni insan için yaratmış ve insanın taht-ı emrine vermiştir. İnsan, bu niteliği ile birlikte varlıklara hükmedebilmekte, eşyaya şekil verebilmekte ve medeniyet oluşturabilmektedir.

Allah dilediği toplumu öne çıkarır, onlara rızık ve üstünlük verir. Fakat eğer bir topluluk bunun değerini bilmez ve ihtilaflara düşerse, tıpkı Yahudilerde olduğu gibi, o topluluklar üstünlüklerini kaybederler.

Nefsinin istekleri peşinde koşan, yaşamı bunlardan ibaret sayan insanlar, nefislerini putlaştıran insanlardır. Allah, bu gibi insanların hâlini bildiğinden ve bu insanlar hâllerinde ısrarcı olduklarından, Allah bunların sapkınlığını arttırır. Bundan sonra da o kişiye kimse hidayet veremez.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir