• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın yaptığı dolar bozma çağrısından sonra halkın 1-2 gün içerisinde 10 milyar doları aşkın yastık altında bulundurduğu doları bozduğunu belirten kuyumcu ve dövizciler, ardından piyasaların yeniden durağanlaştığını bunun sebebinin de FED`in politik kararlarından kaynaklandığını söylediler.

Doların düşmesinin hükümetin alacağı ekonomik kararlara bağlı olduğunu söyleyen kuyumcu Ramazan Elbat, Amerika Merkez Bankasının (FED) almış olduğu ekonomik kararlardan dolayı doların sadece Türkiye`yi etkilemediğini dile getirerek, dünyadaki bütün gelişmekte olan ülkelerin bundan etkilendiğini ifade etti.

Elbat, “Cumhurbaşkanının çağrısından 1-2 gün sonra bizim piyasadan edindiğimiz bilgilere göre halk, 10 milyar dolara yakın dövizi getirip bozdu. Bu hareketle doların düştüğünü biz gördük. 3 bin 593`ten doların 3 bin 340`lara kadar düştüğünü gördük. Bu büyük bir rakamdır. Tabi bu yeterli midir? Değildir. Bunda hükümetin alacağı genel ekonomik kararlarda etkisini gösterecektir. Tabi bu zaman alacaktır. İlerleyen zamanlarda biz bunun düzeldiğini göreceğiz.” dedi.

Doların yükselmesinin Türkiye`nin iç sıkıntılarından kaynaklanmadığını belirten Elbat, “Tamimiyle Amerika`nın, FED` in almış olduğu ekonomik kararların yansımasını biz görüyoruz. Tabi bu yansıma sadece Türkiye`de değil, dünyadaki bütün gelişmekte olan ülkelerde biz doların yükseldiğini görüyoruz.” diye belirtti.

Doların 2 ay içerisinde bu kadar yükseleceğini kimsenin tahmin etmediğini ve piyasaların hazırlıksız yakalandığını söyleyen Elbat, “Şu ana kadar ben 7-8 yıldır bu işin içerisindeyim, dolar endeksi 80- 90`lardaydı. 90`ı bir türlü kıramıyordu. Şu an 100`ü kırdı, 102- 103`lere kadarda geldi. Bu ne demektir. Doların dünyadaki değerinin yükseldiğini gösteriyor. Meksika`da, Brezilya`da, Hindistan`da, Çin`de, Japonya`da, Rusya`da doların yükseldiğini görüyoruz. Bu haliyle Türkiye`de de yükseliyor. Doların 2 ayda bu kadar yükselmesi karşısında piyasalar çok hazırlıksız yakalandı. Biz de doların bu kadar yükseleceğini beklemiyorduk. Bir yükselme bekleniyordu fakat bu kadar kısa zaman içinde yükselmesi herkesin hesaplarını allak bulak etti. Bu da ister istemez ekonomik gidişatı etkiledi.” ifadelerini kullandı.

“Biz altını dolar ile hesaplıyoruz. Altının fiyatını belirleyen dolardır.” diyen Elbat, “Dolar yükseldiği için altında ONS düşüyor. Dolar düşerse ONS yükseliyor. Dengelediği için altının çok düşeceğini zan etmiyorum.  İhtiyacı olanlar altın alsınlar, ilerleyen zamanda altın daha çok yükselecek.  Bir gayrimenkul gibi düşünelim. Altın güvenli bir limandır. Değerini kaybetmemesi için insanların yatırım yaptığı bir emtiadır. Altın kısa vadede düşebilir. Ama her zaman yüksektedir. Altın alacaklar FED kararını beklesinler.” dedi.

Başlatılan dolar bozma kampanyasına ilk günlerde rağbet gösterildiğini söyleyen başka bir kuyumcu Murat Şenyiğit, “Kampanyanın ilk günlerinde gayet güzel gidiyordu. Halkımız buna itibar gösterdi. Dolar bozanlar oldu, o arada fiyatlar düşmeye başladı. Dolar altına endeksli olduğu için o da düştü. Güzel bir alışveriş oldu. Tabi tekrar dolar yükseldi ve işlerimiz şimdi ise durgun.” diye konuştu.

Halkın dolarlarını aza çoğa bakmadan bozması çağrısında bulunan Şenyiğit, şu önerilerde bulundu: “Dolar bütün ekonomiyi ilgilendiriyor. Sadece altın sektörünü etkilemiyor. İhracat ve ithalatı da etkiliyor. Dolar düşünce milletin altına rağbeti oldu. Şu an fiyat eskisine geldiği için durgunluk var. Halkımız dolarlarını satsın. Kimde ne kadar olduğunun bir önemi yok. Çünkü bu birikimler milyon dolar yapıyor. Bu da fiyatı düşürür. Ekonomiye etkisi çoktur.”

FED kararının, doların düşüp düşmeyeceğinde etkili olacağını söyleyen dövizci Nihat Güçlügan ise şu şekilde konuştu:

Döviz bozma çağrısına halk bayağı bir ilgi gösterdi. Birçok kişi dolarını bozdurdu. Ama halkta fazla dolar yok. Yastık altında fazla dolar yok. Şu an piyasada dolar kalmadı diyebilirim. Halkta fazla döviz yok. Büyük ihtimalle FED faizi artıracaklar. 2017`de 2 puan faiz artırımı derlerse dolarda düşüş olur. 4 derlerse yüksek olur. Doların düşmesini bekliyoruz. Kampanyanın ilk üç günü içerisinde halk çok dolar bozdu. Yastık altında olan dolarları bozdular. Kampanya süresince ilk günlerde halk 100 bin dolar bozdurdu. Benden daha fazla cirosu yüksek olan dövizciler de var. İstanbul`da, Ankara`da halk milyon dolar bozuyor.”  (Hüseyin Genel, Emrah Deniz-İLKHA)