• DOLAR 32.566
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2433.962
  • ...
Soğuklar ve elektrik kesintileri halkı sobacılara yönlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin`in Kızıltepe ilçesinde kış soğukları kendini iyice hissettirmeye başlarken elektrik kesintileri de artmaya başladı. Halk ise çareyi odun ve kömür sobalarını kullanmakta buldu.

Sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşları soba alma telaşı sardığı görüldü. Kimileri sac ya da kömür sobasını satın alırken, kimilerinin de boru vb. soba malzemesi aldıkları gözlemlendi.

Sobacılar esnafından Abdurrahman Efe, stoklarındaki sobaları eski fiyata sattıklarını ancak fabrikadan mal istediklerinde ise doların yükselmesinden dolayı soba fiyatlarının da yükseldiğini dile getirdi.

Efe, “Stoklarımızdaki mallarımızı erittik. Eski fiyata yeni mal almaya kalktığımız zaman doların yükselmesi nedeniyle zamlar gelmeye başladı. Sacların fiyatı dolar yüzünden yükseldi. Fabrikalar sac alamıyor, o yüzden fabrika soba yapımına girmedi, bütün işlerini durdurdu. 100 TL`ye sattığımız sobaya, fabrika 125 TL diyor. Biz burada kaça satacağız. Millet de haklı.  ‘Dün 100 TL`ye sattığınız soba, bugün neden pahalandı?` diyorlar. Doların yüzünden kâr edemiyoruz.” diye konuştu.

“Ucuz olan sac sobaları daha çok tercih ediliyor”

Sobaların; kömür, odun, talaş, dört köşe, yuvarlak ve taş soba gibi çeşitlerinin olduğunu söyleyen Efe, “Son iki günde soğukların başlamasıyla elektrikler gitmeye başladı. O yüzden soba satışlarımız da oldu ama eski senelerdeki gibi satış yok. Eskiden soba tamiratı için gelen müşteriler vardı ama artık tamirat için kimse gelmiyor. Sadece boruları iş göremeyenler gelip boru alıyor.  Bir de genelde millet uygun, ucuz olan 25-30 TL`lik sac sobaları alıyor. Pahalı sobaları artık kimse alamıyor. Elhamdülillah 2 gündür yağmurun yağması ve soğuğun gelmesiyle satışlarımız başladı, iyi gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Havaların soğumasıyla birlikte elektriklerin de kesilmeye başladığını söyleyen Şeyhmus Sincar, Ali Süer ve Mahsum Akkoyun isimli vatandaşlar ise soğuktan korunmak için soba almak zorunda kaldıklarını belirttiler. (Mehmet Aslan- İLKHA)






































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir