Yargı Paketinde Öne Çıkan Başlıklar
Yargıyı hızlandırmak için hazırlanan "3`üncü reform paketi", Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne sunuldu.
Yargıda 3. reform paketi sonunda Meclis`e geldi. Amaç iş yükünü azaltmak, yargılamaları hızlandırmak.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin bu yasanın devreye girmesiyle mevcut durumun daha da iyileşeceğini ve hızlanacağını söylemişti.
Dosyaların daha pratik bir şekilde sonuçlandırılmasını amaçlayan pakette öne çıkan başlıklar ise şöyle:
İCRA İFLAS KANUNU`NDA DEĞİŞİKLİK
İcra dairelerinde artık para alışverişi olmayacak. Parayı elden yatırmak yerine bankaya yatırma yoluna gidilecek.
EV EŞYASINA HACİZ YOK
Ekonomik faaliyetini bedeni çalışması ile sürdüren borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya ile aile bireyleri için lüzumlu eşyalar haczedilmeyecek.
DİJİTAL İMZA
Güvenli elektronik imzayla oluşturulan imza elle atılan imza ile aynı ispat gücüne haiz olacak. Hacizli malların satış ilanı elektronik ortamda da yapılabilecek. Haberleşmenin gizliliğini ihlal için verilen hapis cezaları caydırıcılıkların sağlanması amacıyla artırılacak.
HUKUKSUZ DİNLEMENİN CEZASI ARTIRILDI
Kişiler arasında haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişiye uygulanacak hapis cezasının alt sınırı 6 aydan bir yıla, üst sınırı da 2 yıldan 3 yıla çıkarılacak. Tasarıyla molotofkokteyli de silah kapsamına alınıyor.
MOLOTOFKOKTEYLİ SİLAH KAPSAMINDA
Molotofkokteyli, izin almadan imal, ithal veya ihraç eden, muhafaza eden, satan, satın alan kişilere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.
31 Aralık 2011 tarihine kadar basın yayın yoluyla veya düşünce açıklama yöntemleriyle işlenen, üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı dava açılması ve mahkûmiyet hükümlerinin infazı ertelenecek.
DANIŞTAY KANUNU
Hem Danıştay, hem de İdari Yargı Usulü Kanunu`nda yargılamayı hızlandıracak değişikliklere gidilecek.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda bulunan 6 bin dosyanın karara bağlanabilmesi için geçici süreyle Kurulun yapısı ve çalışma usulü değiştirilerek, birikmiş dosyalar 2-3 yıl içinde karara bağlanacak.