• DOLAR 32.581
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2509.826
  • ...
"Mesnevi pedagoji kitabı mahiyetindedir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM) tarafından düzenlenen “Mesnevi`den Pedagojik Telkinler” seminerinde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan, Mevlana`nın pedagog olduğunu, Mesnevi`nin de bir pedagoji kitabı mahiyetinde olduğunu söyledi.

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi`nin (SDAM), seminer salonunda düzenlenen programa Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan`ın konuşmacı olarak katıldı.

Doğan, burada yaptığı konuşmada Mevlana`nın eserlerindeki eğitim tekniğine dikkat çekti.

Mevlana`dan “İnsanın değeri, aradığı şeyin değeri kadardır” vecizesini aktararak konuşmasına başlayan Doğan, “Mesnevi`nin yazılış amacı, kendi iç yolculuğunu doğru bir şekilde tamamlayabilen iyi bir insan yetiştirmektir. Mevlana`nın eserlerinden anlaşılıyor ki kendisi iyi bir pedagog, Mesnevi adlı şaheseri de bir pedagoji kitabı mahiyetindedir. Mevlana, eğitimin insanın yaratılış gerçeği üzerine kurulmasını, kişilerin tabiatlarındaki sanat ve hünerleri geliştirmesini ve onların olgun gönüllerinin hizmetine sunulmasını istemektedir. Mevlana iyi bir cemiyet adamı olması münasebetiyle iletişim, hoşgörü ve diyaloga büyük önem vermektedir.” dedi.

Mesnevi`de didaktik hikâyelerdeki mecazlar üzerinden insanın “hamlıktan” “olgunluk” seviyesine çıkarılmaya çalışıldığını ifade eden Doğan, “Mevlana, Mesnevi`de günümüzde uygulanan eğitim yöntemlerinin bir kısmını da kapsayan bir metodolojik yaklaşımla insanları hamlıktan kurtarmaya çalışmıştır. Eğitimin temel amacı da insanı hamlıktan kurtarıp olgunlaştırmak olmalıdır. Mesnevi, bizlere eğitimcide bulunması gereken vasıflardan ideal öğretmen-öğrenci ilişkisine kadar metaforlar üzerinden oldukça kıymetli bilgiler sunmaktadır.” ifadelerini kullandı. (Ahmet karakaş- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir