• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Halep çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yaptığı yazılı açıklama ile Suriye rejimini ve silahlı muhalif grupları, derhal ve şartsız olarak Halep kentinin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerine insani yardım sağlanmasını kolaylaştırmaları yönünde çağrıda bulundu. Açıklamada ayrıca Halep’teki aktivistler ile yerel halkın görüşlerine yer verildi.

Açıklamada, kuşatma altıdaki doğu Halep’te aktivistlerin ve  bölge sakinlerinin, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne, gıda ve ilaç noktasında ciddi sorunlar yaşanıldığını aktardığı ifade edildi.

Açıklamada, Temmuz ayından bu yana doğu Halep'e herhangi bir insanı yardımın ulaşmadığına dikkat çekilerek İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktör Yardımcısı Lama Fakih’in görüşlerine yer verildi.

Fakih, Doğu Halep’te muhaliflerin kontrolü altında bölgelerde yiyecek, içecek ve sağlık sorunlarının korkunç derecede arttığını belirterek bölgeye bir an önce insani yardımların yapılması gerektiğini, aksi takdirde kötü sonuçların ortaya çıkacağını söyledi.

Açıklamada ayrıca örgütün, bölge sakinleriyle yaptığı görüşmelere yer verildi.

“Artık daha önce yaptığımız gibi kayıpları sayacak zamanımız yok”

Doğu Halep’te Sağlık Müdürü ve ayrıca bir doktor olan Mohamed Ebu Cafer, sokaklarını cesetlerle kaplı olduğunu ifade etti.

Cafer, “insanlar uzun mesafeleri ulaşım olmadığı için yürümek zorunda kalıyor. Mahallelerde su yok, borular rejim güçleri tarafından düzenlenen saldırılarda tahrip edildi. Yaralılar taşımak için hiçbir aracımız kalmadı. Sebzeler için kullandığımız araçları kullanıyoruz. Artık rapor tutacak ve daha önce yaptığımız gibi kayıplar sayacak zamanımız yok. Her gün 30, 40, 50 ceset görüyoruz. Durumunuz hayal edilemeyecek kadar zor.” dedi.

“Katliamlar oluyor ve dünya izliyor”

Doğu Halep'teki Marja Mahallesi sakinlerinden Bilal ise umutsuz bir  durum içerisinde olduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Katliamlar oluyor ve dünya izliyor. Şimdi her şey servis dışıdır. Sular kesilmiş ve hastanelerin tümü bombalanmış. Besin öğeleri gerçekten pahalı. Unun kilosu 20 dolar, şekerin kilosu 13 dolara satılıyor. Aile başına beş  dilim ekmek düşüyor. Hiçbir sebze ve ilacımız yok. Araçlar için yakıtımız da yok.

“Bir dahaki sefere ölmüş olabilirim”

Doğu Halep'te yaşayan bir fotoğrafçı Ömer el-Arab ise bir çok kişinin, kendi hayatından endişe duyduğunu belirterek, Halep’in her gün bombalandığına dikkat çekti.

El-Arab, “Pek çok insan yerinden oldu. Travma mağdurları ile başa çıkmak için çalışıyoruz. Burada sadece küçük klinikler var. Şu an sizinle konuşuyorum aba bir dahaki sefere ben bile artık Halep'te olmayabilirim, ya da belki de ölmüş olacağım.” (Fırat Arslan- İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir