• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
Van`da 500 esnaf vergi cezasıyla karşı karşıya kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Bölge Odası Başkanı İbrahim Şahin, Gelir Dairesi`nin tutarsızlığı nedeniyle  biriken vergi borçları yüzünden 500`e yakın Vanlı esnafın cezalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

SMMMO`nun konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan  SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından esnafın vergi borçları mücbir sebepten dolayı alınmadığını, dolayısıyla 5 buçuk yılda borçların biriktiğini söyledi.

Vanlı esnafın mücbir sebeplerden dolayı ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Şahin, “Bu yıl çok tahlisiz bir yasa ile ilimizde bulunan mücbir sebep kapsamında çok ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldık. 6736 Kanun çıkartılırken oda olarak, görüşlerimizi Gelir İdaresi ile paylaştık. Bir yazı gönderdik. Yazıda ‘bu çıkan taslak Van ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşatacaktır. Van`daki müşterilerimiz ciddi sıkıntılar yaşayacaktır.` dedik. Bu anlamda kendilerini uyarmamıza rağmen maalesef  6736 Sayılı Kanun bu şekliyle Van`a uygulandı. Şu anda içinden çıkılmaz bir sorun ile karşı karşıya kalıyoruz. Peki, bu sorun ne oldu? 6736 sayılı kanun Türkiye`nin her tarafında uygulanırken Van`da 5 buçuk yıldır devam eden mücbir sebebe aynı kategoride ele almak gerçekten haksızlık ve vicdansızlıktır dedik.” diye konuştu.

“Vergi Dairesi Van ile ilgili hiçbir sorunu ciddiye almadı”

Vergi Dairesi`nin esnafın depremden bu yana biriken vergi borçları için kulağını kapattığını ve sorunu ciddiye almadığını aktaran Şahin, “Değişik platformlarda oda toplantılarında bunu dile getirdik. Ama maalesef vergi dairesi kulağını kapatarak, Van ile ilgili hiçbir sorunu ciddiye almadı. Maalesef üzülerek de söylüyoruz ve çuvaldızı kendimize de batırmak istiyoruz. Hem bizim meslektaşlarımızın dikkatsizliği, hem de Gelir İdaresinin tutarsızlığı şu anda 500`e yakın müşterimizi ciddi anlamda cezayla karşı karşıya bıraktı. 2015-2016 belki de öncesindeki beyanlar bildirilmemiştir. Dolayısıyla şu anda bu şekilde bir mağduriyet yaşıyoruz. Bu mağduriyetimizi oda olarak Gelir İdaresine bildirdik. Gelir İdaresi Başkanımız ile bizzat görüştüm. Ama maalesef bize bir kanun gerektiğini söylediler. Ayrıca kanun dışında yapacakları bir işlemin olmadığını söylediler. Salı günü de Maliye Bakanı ile bir randevumuz var oraya da gidip sıkıntıları anlatacağız.” dedi.

“Biriken borçları kendileri almadılar”

Van`da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından esnafın vergi borçları mücbir sebepten dolayı alınmadığını ve dolayısıyla 5 buçuk yılda borçların biriktiğini belirten Şahin, sorunun çözümüyle ilgili yetkilileri göreve çağırdı.

Şahin, “Van`da 5 buçuk yıldır biriken vergi borçlarının alınmasını biz söylemedik. Biriken borçları kendileri almadılar. Kendileri 5 buçuk yıldır mücbir sebep ilan ettiler. Sigorta ödemeleri 4 ayda çözülürken, Gelir İdaresi bunu 30 Haziran 2017 tarihine öteledi. Mücbir sebepler ucu açık bir şekilde devam ettiğini de görüyoruz. Burada siyasilere de sesleniyoruz; lütfen Van ile ilgilenin. Siyasiler Van`ın sorunlarıyla ilgilensinler. Bu ciddi bir sorundur. Sizler belediye borçlarına 144 taksit yapıyorsunuz ama Van esnafının 5 buçukluk borçlarını 24-48 ayda ödeyin diyorsunuz. Van ile ilgili sorunları gerek mülkî idare amiri, gerek ise ilin vekilleri bu konu ile ilgilenseler, müşterilerimiz bu sorundan kurtulmuş olurlar diye düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantı, İstanbul SMMMO Eğitmeni Yeminli Mali Müşavir Aydın Dede`nin sunumu ile sona erdi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir