• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2325.42
  • ...
ABD`nin umudu taşeronlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ MUSA AZAK / Doğruhaber

ABD, sözde müttefik olduğu Türkiye`ye karşı özellikle de 15 Temmuz sonrası düşmanca açıklama ve adımlar atmaya devam ediyor. NATO`nun Amerikalı Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ`cü askerlerin tutuklanmalarından “kaygı” duyduğunu ve bu adımın Türkiye-ABD ittifakını “zayıflattığını” savundu. ABD Senatosu ise, PYD`ye hava savunma etkili füzesi Stinger göndermeye hazırlanıyor. ABD`nin giderek kaybettiği müttefiki Türkiye`ye karşı hem NATO komutanının FETÖ destekli açıklaması, hem de ABD senatosunun PYD`ye Stinger füze verebileceği karar sonrası ‘ABD`nin, umudunu taşeronlara` bağladığı yorumlarını da beraberinde getirdi.

ABD, PYD`YE STİNGER FÜZELERİ VERMEYE HAZIRLANIYOR

Türkiye`nin Suriye`nin kuzeyinde yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı`na karşı olan ve Ankara`nın tüm uyarılarına rağmen PKK`nın Suriye uzantısı PYD`ye silah yardımında bulunan ABD, skandal bir yardım kararına daha imza attı. Amerikan Senatosu, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında kamufle olan PYD/PKK örgütüne uçak ve helikopterlere karşı omuzdan atılan (manpads) Stinger füzeleri verilmesini oyluyor. Geçen hafta 375`e karşı 34 oyla ABD Temsilciler Meclisi`nden geçen PYD/PKK`ya Stinger verilmesi kararı önceki gün de Senato`da 7`ye karşı 92 oyla son halini aldı.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Salt çoğunluğun yeteceği karar oylaması sonucunda da ABD yönetiminin DEAŞ ile mücadele ettiği gerekçesiyle PYD/PKK`ya Stinger verilmesinin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Suriye`nin kuzeyinde bazı bölgeleri kontrol eden PYD/PKK`ya karşı ne ABD, ne Esad yönetimi ne de Rusya tarafından bir hava saldırısı tehdidi bulunmuyor. DEAŞ`ın ise uçak ve helikopteri bulunmuyor. Füzelerin sadece Türkiye`ye karşı verileceği değerlendiriliyor. PYD`nin Stinger`ları aldığı takdirde de bunları PKK`ya vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

5 KM MENZİLLİ

MANPADS (STINGER):Omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve mor ötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü hava savunma füze sistemine verilen isim. Bu sistem; helikopter, keşif uçakları, İHA`lara karşı kullanılıyor ve 5 km`lik alanda etkili oluyor.

AMERİKA TAŞERONLARA BEL BAĞLADI

Suriye`de gasp ettiği topraklarda kendi ırkdaşlarına bile zulüm ve katliamlarda sınır tanımayan PYD, kimi kantonları Esad rejimi ile birlikte yönetiyor. Rusya ile müttefiklik durumu bulunan PYD`nin elde edeceği Stinger füzelerini bölgede operasyonlar yapan Türkiye`ye karşı kullanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu silahların Suriye`nin yanı sıra Güneydoğu`da Pkk tarafından da ileride kullanılabileceği şeklinde bir alt zemin hazırlandığına yönelik öngörüler de bulunuyor. Türkiye`nin Fırat Kalkanı çerçevesinde ileride olması muhtemel operasyonların akim kalması için Amerika`nın şimdiden bölgede müttefik gördüğü taşeronlar üzerinden hazırlık yaptığı belirtiliyor.

NATO KOMUTANINDAN FETÖ`CÜ ASKER KAYGISI

Amerika`nın Türkiye`nin içişlerine karışması anlamına gelen ikinci olay ise 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin arkasında olmakla kalmayıp NATO`da görevliyken tutuklanan FETÖ`cü askerler için NATO`nun Amerikalı komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti`nin “kaygılıyım” sözleri oldu. Scaparrotti, tutuklamaların Türkiye-ABD ittifakını “zayıflattığını” da öne sürdü.

NATO`nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ`cü askerlere sahip çıktı. FETÖ`nün darbe girişiminden sonra tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan FETÖ`cü askerlerin görevden alınmasından kaygı duyduğunu söyleyen Scaparrotti, NATO`da da görev yaptıkları ortaya çıkan FETÖ`cü subayları görevden uzaklaştırmasının ittifakı “zayıflattığını” savundu. NATO`da görevli olan ve FETÖ`cü oldukları ortaya çıkan askerlerle uyumlu çalıştıklarını ifade eden Scaparrotti, “Bu subaylar, NATO`ya önemli hizmetler verdi. Burada yetenekli ve yetkin insanlarla birlikte çalışıyordum” dedi.

NATO`daki görevinden alınan FETÖ`cü subaylar arasında albay, yarbay ve generaller de bulunuyordu. 15 Temmuz darbe girişiminde rol alan NATO`daki görevli askerler görevden alınarak yerine yeni bir ekip gönderildi. Financial Times`ta yer alan habere göre, Scaparrotti, Brüksel`de yaptığı açıklamada, 15 Temmuz`daki darbe girişiminden sonra 150 askerin görevden alındığını söyledi. ABD`li orgeneral, FETÖ üyesi oldukları ortaya çıkan askerlerin darbe girişiminin içerisinde yer alıp almadıkları ile ilgili soruya ise “Hayır” yanıtını verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir