• DOLAR 32.37
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2325.463
  • ...
ABD, muhaliflere silah satışını sınırlayan yasağı kaldırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımladığı kararname, ABD Anayasasındaki, Silahlı Kuvvetler Yasası`nın ilgili maddelerini ve Silah İhracı Kanunu'nun "Uluslararası terörizmle mücadele kapsamında yabancı ülkelere silah aktarımını" düzenleyen 40 ve 40A maddelerini devre dışı bırakıyor.

Obama`nın çıkardığı kararnamede, “Faaliyetler, kuşatıcı savunma koşullarının maddeleri ve yabancı güçlere yardım, düzensiz birlikler, gruplar veya ABD`nin Suriye`de terör karşıtı operasyonlarını destekleyen bireyler, ABD`nin ulusal güvenlik çıkarları için esastır.” ifadelerine yer verildi.

Kararname gereğince, ABD Dışişleri Bakanı`nın, Suriye`de, terörle mücadele operasyonlarına destek veren gruplara silah yardımı kararını almadan 15 gün önce Kongre`yi bilgilendirmesi gerekiyor.

Obama yönetimi Suriye'ye MANPAD girişine karşı

ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıkları ise Suriye`ye taşınabilir hava savunma füzelerinin girmesine karşı olduklarını belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Suriye'deki muhaliflere "Taşınabilir hava savunma füzeleri" (MANPAD) verilmesine karşı olduklarını bildirdi.

Üst düzey yetkili, ABD Savunma Bakanlığının 2017 bütçe tasarısı içerisine belli koşullara bağlı olmak kaydıyla Suriye'deki muhaliflere MANPAD verilmesine ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Obama yönetiminin, MANPAD`ların Suriye`ye girmesine ilişkin tavrında herhangi bir değişiklik olmadığını belirten üst düzey yetkili, Suriye`ye bu tür ağır silahların girmesine karşı olduklarını söyledi.

Yetkili, “Bu hükümetin Suriye`ye MANPAD`ların girmesi ve onların orada kullanımına ilişkin net bir tavrı var ve bu değişmedi. Daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi bu tür silahların Suriye`ye girmesi bizi ciddi şekilde endişelendirecektir.” dedi.

Yetkili, Senato`dan geçen yasa tasarısı hakkında konuşmak istemedi.

ABD Savunma Bakanlığından AA muhabirine konuşan Binbaşı Adrian Rankine Galloway ise Suriye`de ne YPG ne de PYD`ye silah verdiklerini iddia etti.

Gallowey, Senato`dan geçen tasarının Başkandan da geçmesi durumunda, PYD ve YPG`ye silah aktarılacağı yönündeki değerlendirmeler üzerine, “PYD ve YPG`ye silah vermedik ve vermeyecegiz. Bu politikamızda herhangi bir değişiklik yok.” ifadesini kullandı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir