• DOLAR 32.516
  • EURO 34.571
  • ALTIN 2492.732
  • ...
Kayıp Mürettebat İçin Dalgıçlar Arama Yapacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Hava muhalefeti yüzünden dün saat 19.20 sıralarında Ereğli limanına sığınmak isteyen `Vega` isimli yük gemisi, su almaya başlamasının ardından kısa süre sonra battı. Alınan imdat sinyali ile harekete geçen Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı`na bağlı Sahil Güvenlik ve Ereğli Demir Çelik Fabrikası (ERDEMİR) kurtarma botları denizde arama yapmaya başladı. Kısa süre sonra geminin 2. kaptanı 42 yaşındaki Eduard Pavlenko ve 3. kaptan 24 yaşındaki Pavlo Selıvanov`a ulaşıldı. İki mürettebat vakit geçirilmeden Ereğli Devlet Hastanesi`ne kaldırıldı.

Dün saat 22.00 sıralarına kadar devam eden arama kurtarma çalışmasında bir sonuç elde edilemedi. Aradan geçen 2 saat sonrasında denizde yarı baygın halde bulunan aşçı Larysa Lukach`ı kurtarma ekipleri bota aldı. Erdemir limanına gelen ekipler, aşçı bayanı Ereğli Devlet Hastanesi`ne kaldırdı. Devlet hastanesi acil servisinde tedavi altına alınan Larysa Lukach, ilk müdahalenin ardından yoğun bakıma alındı.

"GEMİ ÇOK HIZLI BATTI"

Uykusuz ve yorgun olan 2 mürettebat acil servise alındı. Serviste kendisi ile görüşmek isteyen gazetecilere tercüman aracılığıyla olayı anlatan geminin 3. kaptanı Pavlo Selıvanov, geminin çok kısa sürede battığını söyledi. Selıvanov, "Gemi su almaya başlayınca kaptan gemiyi demirlemek istedi. Zinciri boşaltmaya başladığı sırada gemi batmaya başladı. Sinyal verdi. Kaptan ile yardımcısı uyumuyordu. Diğerlerinin hepsi kamaralarda uyuyordu. Can yeleklerinizi giyin diye uyardı kaptan. Sadece ben giydim. Diğerleri yetişemedi. Zaten 2-3 dakika içinde gemi battı. Kamaralar su doldu. Daha sonra da gemi komple battı. Diğer arkadaşlar can yeleklerini giymeye fırsat bulamadı. Kamaramda uyuyordum. Kamaradan çıkıp denize atladım. Gemi eski değildi. 1977 model bir gemiydi. Korkuyorum" dedi.

"İNŞALLAH SAĞ OLARAK ULAŞABİLİRİZ"

Yaralı gemicilerle görüşen Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, "Sivil savunma ekiplerimiz de kurtarma çalışmalarına katılıyor. Denizdeki çalışmalar iklim şartlarına göre yapılacak. Ama kıyıdaki çalışmalar sabaha kadar sürecek. İnşallah sağ olarak ulaşmaya çalışacağız. Şu an için herhangi bir gelişme söz konusu değil. Kurtarılan 3 sayısında bir artış yok. Ancak üzerlerindeki elbiselerin soğuğa karşı dayanıklı olduğu ve 3 - 4 saat onları idare edebilecekleri söylendi. O da bizi biraz olsun umutlandırdı. Kırılma olup olmadığı konusunda bir bilgimiz yok, ama deniz şartlarına pek uygun bir gemi olmadığı da söyleniyor" dedi.

Vali Ayyıldız, "Geminin çok çabuk batmasından dolayı içinde kalanların da olabileceği düşüncesiyle sabah saatlerinde dalgıçlar dalarak kalan var mı yok mu ona bakılacak. Yakıt olarak denize kirlilik söz konusuysa bu konuyla ilgili çevre ve şehircilik bakanlığındaki arkadaşlar diğer ilgili arkadaşlar gerekli çalışmayı yapacaklar. Bizim önceliğimiz hepsine sağ sağlim ulaşmak. Hastanede olan arkadaşlarımızın sağlık durumları iyi. İhtiyaçları soruldu. Ailelerine ulaşmaları konusunda iaşeyi ibade tüm ihtiyaçları soruldu. Dolayısıyla onlarda bir problem yok" diye konuştu.

Eskişehir`den arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Ereğli`ye gelen askeri helikopter ise saat 02.00 sıralarında Karadeniz Bölge Komutanlığı helikopter pistine iniş yaptı. Denizdeki hava muhalefetinden korunmak isteyen bazı gemiler de liman içine sığındı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir