• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Tüccarların her daim güvenilir olmaları lazım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "İslam`da Alışverişin Esasları"  konulu seminerde konuşan İttihad-ul Ulema Van Şube Başkanı Ali Arslan, esnafın ticareti ahiret için yapması gerektiğini söyledi.

Yoğun bir katılımın gözlendiği seminer, Kur`an-ı Kerim tilavetinin ardından HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Saygın`ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Daha sonra seminere konuşmacı olarak katılan İttihad-ul Ulema Van Şube Başkanı Ali Arslan, günümüzde yapılan ticaret konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Ticarette mal alıp-satma konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Arslan, "Tüccar insan başkasına zarar vermeyecek, başkasını kandırmayacak, kimsenin malını çalmayacak, hile ve tuzaklar ile malını satın almayacaktır. Mal sattığı sırada ayıbı, özrü ve yanlışları olabilir ama bunu mutlaka söylemesi lazım. Satın aldığı sırada belki o mal çok kıymetlidir ama mümkün mertebede adamı kandırmaya çalışıyor, ucuz almaya çalışıyor. Hz Resulullah bu konuyla ilgili ‘Bizi kandıran bizden değildir` şeklinde buyuruyor. İşte tüccarlar da bu hadisi baz alarak, kimseyi kandırmayacaktır." dedi.

"Tüccarların her daim güvenilir olmaları lazım"

Faiz ve tefecilik yapan insanların perişan hallere düştüğüne vurgu yapan Arslan, tüccarların ticarette mal alıp-satarken her daim güvenilir olmaları gerektiğini söyledi.

Arslan, "Faiz sahibi olan devletleri bir düşünün, faiz sahibi olan tüccarları, esnafı düşünün. Faizcilik yapan, tefecilik yapan insanları bir düşünün. Sonları nerededir? Perişan, rezil olarak Allah`ın huzuruna gidiyorlar. Tüccar olan kardeşler, tüccar olan esnafımız bu emanet bakımında da emin olmaları lazımdır. Mal satarken emin olması lazım, mal alırken emin olmaları lazım, satarken bütün ayıp ve sorunlarını söylemesi lazımdır. Satın alırken de adamın parasını vermesi lazımdır. Tüccarların her daim emin olmaları lazımdır." şeklinde konuştu.

"İşçilerinize güçleri yetmeyecek vazifeler yüklemeyin"

İşçi çalıştıran esnafın çalışanlarına köle gözüyle değil, kardeş gözüyle bakmaları gerektiğine vurgu yapan Arslan, özellikle esnafın çalışanlarına güçleri yetmeyecek vazifeleri yüklememesi konusunda uyardı.

Arslan, "İşçi çalıştırdıklarında ise işçi onlara güvenecek. İşçi çalıştıran kardeşlerimiz ve esnaf Müslümanlar özellikle işçilerine güçleri yetmeyecek vazifeyi yüklememesi lazım. Onlara köle gözüyle değil, kardeş gözüyle bakmaları gerekiyor. Tüccarlar, hele ki ortaklar başta o iş yerine gelen müşteriden emin olacaklardır. Erkek, kadın, genç, ihtiyar, zengin, fakir gelir her türlü insan gelir. Her insanın kendine göre bir kariyeri vardır. Esnaf mutlaka güler yüzle onları karşılamaları lazımdır. Çünkü güler yüzlü olmak kendileri için de bir sadakadır." diye konuştu.

"Esnafların vakit namazlarını camide kılmaları tavsiye edilir"

Esnafın olabildiğince vakit namazlarını camide kılmaları konusunda tavsiyelerde bulunan Arslan, "Esnaf olan kardeşlerimiz mutlaka cami yakın ise vakit namazlarını camide kılmaları tavsiye edilir. Dikkat ederseniz, tarihi şehirlere gidin, pazarın bulunduğu civarlarda özellikle de camiler çoktur. Örnek olarak; Diyarbakır Sur`a gidin. Sur içerisinde birbirlerine yakın camiler vardır. Çünkü o dönemde insanlar, mallarını bırakıp camiye gidiyordu." ifadelerini kullandı.

Seminer, İttihad'ul Ulema üyesi Levent Dalgın`ın yaptığı dua ile sona erdi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir