• DOLAR 32.342
  • EURO 35.154
  • ALTIN 2309.541
  • ...
SON DAKİKA
Lavrov: Esad`ın Halep`teki faaliyetleri durdu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye ordusunun Halep'in doğusundaki aktivitelerini durdurduğunu ifade etti. Lavrov, bunun kentteki sivillerin tahliyesine olanak sağlamak için yapıldığını söyledi. Lavrov, Rus ve Amerikalı askeri yetkililerin cumartesi günü Halep`teki durumu görüşmek için Cenevre'de buluşacağını da ifade etti.

Beyaz Saray ise Rusya`dan gelen açıklamaya temkinli yaklaştı. Basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, “Başından beri bizim yaklaşımımız, Rusların ne söylediklerini, eylemlerini yakından takip ederek dikkatle dinlemek. Bu açıklama da olumlu bir şeylerin olabileceğini gösteriyor. Ancak bu açıklamaların sahaya yansıyıp yansımayacağını görmek için beklememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki Reuters muhabirleri, Lavrov'un açıklaması yayımlandıktan sonra Halep'in doğusunda bombardıman seslerinin sürdüğünü ifade etti.

Kremlin Çarşamba günü, muhaliflerin Halep`ten güvenli bir şekilde çıkışını sağlama konusunun hâlâ ABD ile görüşüldüğünü söylemişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD mevkidaşı John Kerry, Çarşamba günü Almanya`nın Hamburg kentinde buluşmuştu.

Esed: Halep zaferi savaşın sonu olmayacak

Suriye`nin Halep kentinde büyük bir ilerleme kaydeden rejimin lideri Beşşar Esed, 'Halep zaferi'nin savaşı bitirmek yolunda ‘büyük bir adım` olacağını söylemiş ancak bunun savaşın sonu anlamına gelmediğini belirtmişti. Esad, muhaliflerin ortaya koyduğu ateşkes önerisini ise reddetmişti.

Halep`teki muhalifler, topraklarının yüzde 80`ini kaybetti

28 Kasım`dan bu yana rejime karşı art arda yenilgiler yaşayan Halep`teki muhalifler son 10 günde elindeki bölgenin yüzde 80`ini rejime kaptırdı. Rejimin kuşatması altındaki muhalif bölgelerden yoğun sivil kaçışı yaşanmıştı.

Suriye`de Mart 2011`de başlayan ve 5 buçuk yılını geride bırakan savaşta 300 bin sivilin öldüğü tahmin ediliyor. Suriye nüfusunun yarısından fazla evsiz kaldı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir