• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şifa Deposu PEPİNO
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Anavatanı Güney Amerika olan ve son yıllarda Türkiye`nin de Mersin, Antalya, İzmir ve Trabzon illerinde yetiştirilmeye başlanan pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile sağlık açısından birçok faydası olan bir meyvedir.

Batmanda yaklaşık 20 senedir tabla üzerinde meyve-sebze satan İlyas Acar, pepino meyvesini batmana il olarak kendisinin getirdiğini söyleyerek sağlık açısından faydalarını bir bir saydı. Acar, "pepino baharda yetişen bir meyvedir. Bu meyve daha önceleri Türkiye de yetişmiyordu. Ama artık Mersin, Antalya, İzmir ve Trabzon v.s illerde de yetiyor. pepino meyvesi kavun ve mayhoş tadındadır. Günde 100 - 150 kilo civarı pepino satıyorum. Alan vatandaşlar bazıları faydalarını bildiğinden ve bazıları da meraktan alıyor." dedi.

Pepinonun faydalarını sıralayan Acar, A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor. Kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır. İçerdiği A, B ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır." dedi.

Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkili olduğunu söyleyen Acar, "Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar. Pepino olgunlaşmadan ve olgunluk seviyesine ulaştığı meyve hâlinde de tüketilebiliyor. Meyvenin ham hâli özellikle şeker hastaları için tavsiye ediliyor çünkü tam olgunlaşmamış pepinonun şeker oranı daha düşük olduğundan rahatlıkla kullanılabiliyor." dedi.

Pepinonun diğer faydaları ise şöyle; Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü kullanıcıları tarafından belirtilen meyve, hücre yenileyici özelliği ile çocukların gelişiminde; C vitamini deposu olma özelliği ile vücut direncini artırmada. kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde etki sağlıyor. Uyku düzenini dengede tutuyor

Pepino meyvesini özellikle, şeker hastalıkları, kemik erimesi, dalak yetmezliği, bağırsak kanseri, gen hastaları, mide rahatsızlığı, anemi(kansızlık) hastaları, hemofili hastaları (Kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı) ve kilo problemi olanlar daha çok tüketmektedir.

M.Salih Özcan - M.Sait Çelik - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir