• DOLAR 32.376
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.854
  • ...
Adıyaman`da Tektstil Atölyesinde Namaz Yasağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADIYAMAN - Ucuz işçilik nedeniyle tekstil firmaları tarafından tercih edilen Adıyaman`da bu sektörde çalışan işçiler ağır şartlar altında ya asgari ücretle ya da bu miktardan daha az bir maaşla çalışıyor.

 

Firma sahiplerinin Batı`dan Doğu`ya gelip tekstil atölyeleri açmalarının en büyük sebebinin buradaki vatandaşların ucuza çalıştırılmaları olduğunu ifade eden vatandaşlar, ağır şartlar altında çok az bir maaşla çalıştıklarını ifade ediyorlar.

 

Yaşadıkları mağduriyetleri İLKHA haber ajansına anlatan işçiler, yoğun iş temposu nedeniyle dini vecibelerini yerine getiremediklerini hatta kendilerine "Namaz kılmak yasaktır" dendiğini iddia ediyor.

 

İşverenlerin işçilerine haklarını vermediklerini ve ibadetlerine zorluk çıkardıklarını ifade eden Abdukadir Ç. adlı işçi, "Kâhta`daki tekstil firmaları tekstil personellerini sigortasız çalıştırılıyorlar. Ben 3 ay çalıştım bana sigortan yapılacak denildi; ama 4 ay oldu hala yapılmadı. İşçiler çok fazla çalıştırılmakta." dedi.

 

Abulkadir Ç. keyfi muamelelerin olduğunu ve işverenlerin istedikleri zaman işçileri çıkarttıklarını ifade ederek kimsenin bu haksızlığa "dur" demediğini söyledi.

 

"Namaz Kıldığımız İçin İşten Çıkarılıyoruz"
"Çoğumuz sigortasız çalıştırılıp bazılarımız da sigortalı çalışıyor. Buna rağmen de bizleri işten çıkartıyorlar. Sigortasız çalıştığımızdan işyerine tazminat davası da açamıyoruz"
diyen Abdulkadir Ç. İşyerlerinde ibadetlere engel olunduğunu ifade ederek "Namazlarımızı çok zor şartlarda kılıyoruz. Namazların ancak farzlarını eda edebiliyoruz. Allah`ın emri olan namazımızı kıldığımız için işten çıkartılıyoruz. Bizler Mutedeyyin insanlarız namaz vakti geldiği zaman, namaz kılan işçilere namazı kaç dakikada kılmış isen o kadar süre fazla çalışacaksın deniliyor. Dinlenme saati, sigara molası verildiğinde bir şey söylenilmiyor; ama namaz saati onların gözüne giriyor. Hatta birçok işyeri sahibi iş saatinde `namaz kılmak yasaktır` deyip bizleri hem maddi hem de manevi mağdur ediyorlar." şeklinde konuştu.

 

İşçilerin aylıklarının düzgün ödenmediğini ifade eden Abdulkadir Ç. "Verdikleri para en fazla 500, 600 lira onu da çok görüp iki üç ay geç verip, işçileri mağdur ediyorlar. Kiramızı vaktinde veremiyoruz ve geçimimizi doğru dürüst sağlayamıyoruz." İfadelerini kullandı.

 

Neden Kız Arkadaş Edinmiyorsunuz?
Tekstil ortamının ahlaki olarak çok bozulduğunu hatta üniversite ortamlarını geçtiği ifade eden Ahmet Y. adlı işçi ise, "Tekstil sahiplerinin biz çalışan mutedeyyin personellerine neden kız arkadaşı edinmiyorsunuz? Siz erkek değil misiniz? deyip dindar ve mutedeyyin gençleri ahlaksızlaştırmak için elinden gelen her şeyi yapıyorlar." dedi.

 

Dini hassasiyetleri olan insanların bu tür ortamlarda çalışmalarının çok zor olduğunu söyleyen Ahmet Y.  "Özellikle ailelere görev düştüğünü söylemek istiyoruz. Evlatlarınızı başıboş bırakmayınız onları Resulullah (s.a.v) ahlakıyla ahlaklandırınız. İyiliği emreden kötülüğü nehyeden bir topluluktan olsun. Kâhta`da tekstil firmalarında bizler mağdur olduk başka kardeşlerimizin de mağdur olmasını istemiyoruz." İfadelerini kulandı.
 
Fatih Aslan-İLKHA

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/32519.jpg

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir