• DOLAR 32.33
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2283.071
  • ...
Halep`te son 21 günde 828 sivil hayatını kaybetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HALEP - (AA) Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin muhaliflerin kontrolündeki Halep'in doğusuna düzenledikleri saldırılarda yaşamını yitiren sivillerin sayısı 828'e yükselirken, muhalifler 12 semtten daha çekilmek zorunda kaldı.

Rejim ordusu ve  rejime destek veren milisler, son 21 gündür Halep'in doğusunda muhalif güçlerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor.

Halep'teki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Muhammed Şeyh'in verdiği bilgiye göre, Esed rejimi, Halep'in doğu kesimlerinde Karm Tahan, Müyesser, Muvasalat, Sadkomb, Ramuse, Kadi Asker, Katırci, Şear, Tel Şurta, Cesr Şeyh Said, Merce ve Şeyh Lüfti semtlerini ele geçirdi.

Söz konusu bölgelerden kaçan binlerce Halepli, muhaliflerin kontrolündeki Seyf el-Devle, Salahaddin, Ensari, Zibdiye ve Sukkeri semtlerine göç etti.

Rejim ve destekçilerinin gün boyu düzenlediği saldırıların ardından muhalifler, 15 Kasım'dan bu yana 45 kilometrekarelik bölgenin yaklaşık yüzde 60'ı kaybederek 18,5 kilometrekarelik bir alana çekilmiş oldu.

53 sivil öldü

Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari'nin verdiği bilgiye göre, rejim ve rejime destek veren milisler Halep'in doğusundaki yerleşim yerlerine gün boyu düzenlediği saldırılarda 53 kişi öldü, 200 kişi yaralandı.

Rejim güçlerinin bombardımanlarında Celum'da 15, Akiylo'da 4, Mesekin Firdevs'te 5, Karlak'ta 4, Kadi Asker'de 9, Bab Hadid'te 5, Salihin'de 6, Sukkeri'de 2 ve Maadi'de 3 olmak üzere 53 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren Ensari, enkazlarda çıkartılmayı bekleyen çok sayıda ceset bulunduğunu kaydetti.

Son saldırılarla, 15 Kasım'dan bu yana doğu Halep'te hayatını kaybedenlerin sayısı 828'e yükseldi.

Yüzbinlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep ili, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Rejim ordusu ve rejime destek veren milisler, 15 Kasım`dan bu yana kent merkezinin doğusunda muhaliflerin elindeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor. Rusya ise Halep'teki hava saldırılarında yer almadığını savunuyor. Buna karşın, rejim hatlarının haberleşmesini dinleyen muhalifler, Rusların kara harekatının her kademesinde boy gösterdiğini bildiriyor. Rejim kuşatmasında yüzbinlerce sivilin bulunduğu doğu Halep'te halk 3 ayı aşkın süredir temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler, sağlık merkezleri, fırın ve okullar rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Baz istasyonlarının büyük kısmının yıkılması ve rejimin telefonu hatlarını kesmesi nedeniyle kentte iletişim sadece kısıtlı şekilde internet üzerinden kurulabiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir