• DOLAR 32.382
  • EURO 35.077
  • ALTIN 2326.17
  • ...
Buruna piercing vb. takıları takmak caiz midir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FETVALAR

✒SORU:  Buruna piercing vb. takıları takmak caiz midir?  

CEVAP: Kadınların küpe vb. ziynetler için kulaklarını deldirmeleriyle ilgili görüş beyan eden âlimlerin büyük çoğunluğu helal olduğu üzerinde dururlar. Şafi mezhebine nispet edilen bazı görüşler ise, insana zarar verdiği için kulağı delmenin caiz olmadığı yönündedir. 1 İmam Gazâlî de aynı sebebi gerekçe göstererek küpe için kulağı delmeyi caiz görmeyenlerdendir. 

Her ne kadar farklı görüşler bulunsa da Peygamber (aleyhissalâtu vesselam) zamanında kadınların yaygın olarak kullandığı küpe ziyneti için kulağı delmek haram değildir. Çünkü bu, insana çok fazla zarar verecek bir eziyet değildir. 

Kulağın dışında kalan yerleri delmekle ilgili ise farklı görüşler bulunmaktadır. Kimi âlimler tamamıyla haram sayarken diğer bazı âlimler ise şunları belirtir; kadının ziynet yerlerini ancak kocası ve kendisine mahrem olan aile efradı görebilir. Buruna takılan piercing tarzı takılar, süs içinse ve bunu mahremlerin dışında kimse görmeyecekse, ayrıca kadının yaşadığı bölgede buruna takı takmak adet haline gelmiş bir durumsa bir sakınca yoktur. Fakat bunların aksi bir durum söz konusu ise yani kadın, kâfirleri taklit etmek ve insanları ifsat etmek için burnuna takı takarsa ki günümüzde yaygın olan da budur tüm bu hallerde haram olur. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir