• DOLAR 32.6
  • EURO 34.88
  • ALTIN 2496.103
  • ...
İŞGALCİNİN DERDİ BAŞKA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş / Doğruhaber

Türkiye ile Irak arasında gerilime neden olan Musul operasyonu zor geçiyor. DAEŞ`in operasyonun başında petrol rafinerilerini yakarak hava operasyonlarını sekteye uğratması ve şehrin altına kazdığı tünellerle kendisine karşı oluşan koalisyona direnmesi hakkında konuşan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter gerçek niyetlerini ortaya koyacak açıklamalarda bulundu.

‘DEAŞ OLMASA DA IRAK`TA KALACAĞIZ`

Musul operasyonu ile ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul`u DEAŞ`tan alma mücadelesinin zor olacağını buna karşın yeni Başkan Donald Trump göreve başlamadan önce operasyonun tamamlanmasının ‘mümkün` olduğunu söyledi.

Türkiye ve Irak merkezi hükümeti arasında karşılıklı gerilime neden olan Musul meselesi ile ilgili açıklamasını sürdüren Savunma Bakanı Carter, ‘DEAŞ`ı temizledikten sonra Irak`ta kalacağız` ifadelerini kullanarak ABD`nin Irak`taki planını da ortaya koymuş oldu. Washington Post`tun haberine göre; Carter, Trump`ın başkanlığa başlayacağı 20 Ocak tarihinden önce operasyonun muhtemelen tamamlanacağını ifade ederek operasyonda istedikleri başarının sağlanamamasını hava şartlarına bağladı ve “Irak güvenlik güçleri her olasılık için orada hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

İBADİ GERİLİMİ ARTTIRMIŞTI

Irak`ın İngiliz vatandaşı Başbakanı Haydar İbadi, Musul meselesi üzerinden defalarca Türkiye`yi tehdit etmişti. Türkiye`nin Musul operasyonuna katılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen İbadi, Türkiye`nin Başika kampından da çekilmesini istemişti. Pervasız açıklamaları ile gerilimi yükselten İbadi`ye o dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak`tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil” diyerek sert bir yanıt vermişti.

MUSUL HALA DEAŞ`IN ELİNDE

17 Ekimde başlayan ve Haşdi Şabi birliklerinin çeşitli insan hakları ihlalleri yaptığı iddia edilen operasyonda bir başarı sağlanamadı. Iraklı yetkililer, Musul`un dörtte birini halen elinde tutan DAEŞ`e karşı mücadeleye devam edeceğini söylediler. Ancak DAEŞ`in şiddetle direnmesi ve yer altına kazdığı tünelleri kullanması Irak ordusunu zaman zaman zor durumlara düşürüyor. Uzmanlar bu mücadelenin daha uzun bir süre devam edeceğini belirtse de ABD Savunma Bakanına göre yakın bir zamanda Musul DAEŞ`ten alınacak. Haşdi Şabi milisleri şu anda Telafer-Musul arasındaki bağlantı yollarını kontrol altına almak için, ilçenin doğu bölgesine doğru ilerleme kaydetmeye çalışıyor; ancak Cuma gününden bu yana meydana gelen saldırılarda DEAŞ Doğu Musul`a yönelen Irak birliklerini vurdu ve şehrin güneyi ile batısındaki güvenlik güçlerine saldırdı.

İŞGALCİNİN DERDİ BAŞKA

Musul operasyonuna Türkiye`nin katılmasını istemeyen İngiliz vatandaşı Başbakan Haydar İbadi`nin Carter`in açıklamasından sonra ne diyeceği de merakla bekleniyor. “DAEŞ`ten sonra da Irak`tan ayrılmayacağız” açıklaması 1990 yılında başlayan 2003 yılında 2. Dalga ile süren ABD emperyalizminin 3. Kez Irak topraklarına kök salma çabası olarak değerlendiriliyor.

ABD HEM SURİYE`DE HEM IRAK`TA

Suriye`de PYD milislerini eğiten ve bölgede ne Esed`in ne de herhangi bir gücün öfkesini üzerine çekmeyen ABD`nin kolaylıkla Musul meselesi üzerinden Irak topraklarına yerleşmesi ve orada kalıcı olduğunu açıklaması bölgede daha uzun bir süre sükûnetin sağlanamayacağına yorumlanıyor.

BOP PLANI BU MU?

Petrol kokusu almış ülke olarak nitelendirilen ABD`nin Syket Picot antlaşmasının geçerliliğini yitirdiği bir dönemde Irak`a yerleşmesi BOP planı çerçevesinde İslam ülkelerinin sınırları yeniden çizilirken acaba  “Musul ABD`ye mi kalacak” yorumlarına neden oldu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir