• DOLAR 32.569
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2434.866
  • ...

Gaziantep`te ikinci el otomobil alım ve satımı yapan otomotivciler, satışların  durgun olduğunu söyledi. Döviz kurları ile ekonomideki dalgalanmaların satışları oldukça olumsuz yönde etkilediğini belirten otomotivciler, Özel Tüketim Vergisi`nin de (ÖTV) zamlanması ile satışların tamamen durma noktasına geldiğini dile getirdiler.

Geçen yıla oranla satışlarının istenilen düzeye ulaşamadığını belirten Gaziantep Otomobil Alım-Satım Komisyoncuları Derneği Başkanı Doğan Aslan, otomobil sektörünün her geçen gün kan kaybettiğini ve esnafın araç satamadığını söyledi.

ÖTV ve döviz kurlarındaki artışın etkisiyle sıfır araçların ciddi oranlarda zamlandığını belirten Aslan, bu durumun ikinci el araç satışlarını artırması  beklenirken, aksine esnafın çok durgun günler yaşadığına dikkat çekti.

İkinci el otomobil sektöründe canlı bir piyasanın olmadığını ifade eden Aslan, otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeleri İLKHA`ya değerlendirdi.

Geçtiğimiz yıllara oranla ikinci el araç alım-satımının büyük bir oranda düştüğünü kaydeden Aslan, “15 Temmuz'dan bu yana ülke çok ciddi bir sarsıntı geçirdi. Ama Allah'a (cc) şükür birçok sıkıntı atlatıldı. Ama bunun, ekonomimize genel anlamda negatif etkileri oldu. Otomotiv piyasası da bundan etkilendi. Her yıla göre bu yıl ikinci el satışlarımız daha zayıf geçti.”dedi.

Sektörün ÖTV ve döviz kurlarındaki artıştan yakındığını belirten Aslan, “Özellikle şimdi ÖTV artışı söz konusu. İkinci el araçlarda değil de yeni araçlarda söz konusu. Dolayısıyla bu fiyatlara da yansıyacak. Döviz girdilerinin de yükselmesi ile beraber bu birkaç günden beri ikinci el otomobillerde özellikle de yüksek modellerde bir talep söz konusu. Vatandaşlar, alış-veriş yapıyor. Ama genel bağlamda ikinci el otomobil sektöründe canlı bir piyasa yok.” ifadelerini kullandı.

“Esnafın durumu çok rahat değil”

İkinci el otomobil alım- satımının durma noktasına geldiğini, son aylarda piyasanın çok durgun olduğunu dile getiren Aslan, sözlerine şöyle devam etti:

“Esnaf genel olarak çok araç satamıyor. Alış-veriş çok zayıf. Bundan dolayı kazanç düşük. Giderler yerinde. Biliyorsunuz ek vergilerimiz geldi. Şu an ÖTV artışından dolayı yine yeni otomobil satan esnaflarımızda yeni vergiler ve maliyet artışları söz konusu olacak. Bundan dolayı ekonomik anlamda esnafımızın çok rahat olduğu söylenemez. Ama umuyoruz inşallah alınan tedbirler ve yapılan çalışmalarla 2017 daha iyi geçecek.”

Sektördeki esnafın ciddi anlamda sıkıntıları olduğuna dikkat çeken Aslan, “Yetkililerden talebimiz piyasasının rahatlatılması adına banka kredilerinin biraz daha düşük seviyeye çekilmesi, vatandaşların daha rahat ödeyebileceği oranlara düşürülmesi ve bunun yanında döviz artışının mümkünse biraz daha kontrollü olması. Çünkü döviz yükseldikçe giderler artıyor. Her şey zamlanmış oluyor. Bu da esnafı doğal olarak etkiliyor. Esnafın kâr hacmini düşürüyor. Vergilerimiz az değil.”şeklinde konuştu.

“ÖTV`nin zamlanması araç satışlarını düşürdü”

Otomotiv sektöründe durgun olan piyasanın ÖTV`nin zamlanması ile daha çok durgunlaştığını belirten esnaf Serdar Öztürk ise, araç satışlarının iyice düştüğünü söyledi.

Öztürk, “ÖTV`nin zamlanması araç satışlarını çok etkiledi. Zaten milletin alım gücü yoktu. Türkiye`nin durumu ortada. Doların bu şekilde bir düşüp bir yükselmesi, piyasadaki olumsuzluklar, ÖTV zammı da buna tuz biber ekti. Piyasa çok durgun. 15 Temmuz'dan sonra zaten durgunluk başlamıştı. ÖTV zammı ve doların yükselmesi piyasayı tamamen durdurdu. ÖTV zammından sonra araç fiyatlarında yaklaşık 25 bin TL gibi bir değişiklik oldu. İster istemez bu, sıfır araçlara yansıdı. Sıfır araçlara yansıyınca ikinci el satıcıları da araçlarına zam koymak zorunda kaldı. Zaten milletin alım gücü yoktu. Bu durum satışları tamamıyla durdurdu. Yetkililere ne söylesek boş. Yetkililer kendi dilediğini yapıyor. Doların daha da yükselmemesi için yetkililerin önlem alması gerekir.” çağrısı yaptı.

“Haftada bir araç sattığımızda halimize şükür ediyoruz”

Yaşanan toplumsal gerginlik ortamı ve ekonomik krizden, hem ikinci el, hem de birinci el otomotiv sektörünün olumsuz etkilendiğini ve satışların geçen yıla oranla bir hayli düştüğünü söyleyen esnaflardan Ferhat Ay da, şunları söyledi:

“Şu an satışlarımız durgun.  ÖTV`nin bize pek bir etkisi olmadı. Ama yine de vatandaşların aklında soru işaretleri var. Bu konu hakkında vatandaşlara pek bir bilgi verilmedi. ÖTV zammı gelecek dediler. Ama hangi araçlara geleceği ile ilgili bilgi verilmendi. Bunun detaylı bir bilgisi olmadığı için vatandaşlar da şüphe oluştu. Şu anda da kimse parasını kullanmıyor. İkinci el araç fiyatları zaten bayağı yüksek. Net bir piyasa olmadığı için satışlar olmuyor. Daha önce haftada 2-3 tane araç satıyorduk. Fakat şu an ise haftada bir araç sattığımızda halimize şükür ediyoruz.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)