• DOLAR 32.497
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2480.474
  • ...
`Savaşın etkilerini zihnimizden silmeye çalışıyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye`ye sığınan ve savaşın üzerlerinde bırakmış olduğu psikolojik etkileri silmeye çalışan Suriyeli 5 çocuk annesi Ceylan Cento, çocuklarıyla birlikte Kur`an-ı Kerim dersi alıyor.

Yaklaşık 5 yıl önce Suriye`de yaşanan iç savaş dolayısıyla zor günler geçiren ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan 5 çocuk annesi Ceylan Cento, eşi ve çocuklarıyla Türkiye`ye sığındı. 3 yıl boyunca İstanbul`da yaşamlarını sürdüren Cento ailesi, burada da geçim sıkıntısından dolayı 2 yıl önce Gaziantep`e taşındı.

Savaşın vermiş olduğu psikolojik ve ruhsal etkiden kurtulmak isteyen Ceylan Cento, çocuklarıyla bir yıl önce Şehitkamil Belediyesi Gazikent Sosyal Tesisi Aile Merkezi`ne kayıt yaptırdı. Bir yıl içerisinde aile merkezinde çocuklarıyla birlikte Kur`an-ı Kerim dersi alan Cento, Türkçe okuma-yazmayı da öğrenerek açık öğretim kursuna katıldı.

Aile merkezinde verilen psikolojik destekle de savaşın etkisini hem kendisinin hem de çocuklarının zihninden silmeye çalıştığını söyleyen Cento, Kur`an eğitiminin yanı sıra el beceri kurslarına katılarak, dikiş-nakış öğreniyor.

Ülkelerinde yaşanan iç savaştan dolayı çok zor günler geçirdiğini belirten Cento, “Savaştan dolayı çok kötü günler geçirdik. Ülkemizi terk etmek zorunda kaldık. 5 yıl önce eşim ve çocuklarım ile birlikte Türkiye`ye kaçtık. Yaklaşık 3 yıl boyunca İstanbul`da kaldık fakat orada da sıkıntılı günler geçirdik ve 2 yıl önce Gaziantep`e geldik.”dedi.

Çocuklarıyla birlikte Kur`an-ı Kerim dersi aldıklarını ve psikolojik destekle de hayata tutunduklarını belirten Cento, “Ben burada açık öğretim eğitimlerinin yanı sıra çeşitli el beceri kurslarına katıldım. Bununla birlikte Kur`an-ı Kerim dersi alıyorum. Hocalarımızın destekleriyle dikiş-nakış yapmayı da öğrendim. El becerim gelişti. Bunun dışında burada çocuklarımla birlikte psikolojik destekler aldık. Eğitime gelen diğer arkadaşlarımız da her zaman bizlere karşı güler yüzlü, sıcakkanlı ve misafirperver şekilde karşılıyorlar.”şeklinde konuştu.

“Çok sıkıntılı günler yaşadık”

‘Savaş bizlerin psikolojisini olumsuz etkiledi` diyen Cento, “Bir de ülkemizden uzak olmamızın kötü etkileri oldu. Türkiye`de yaşayıp Türkçe bilmemek de işimizi daha da zorlaştırıyordu. Bu nedenlerle sıkıntılı günler yaşadık. Çocuklarımla birlikte savaşın derin etkilerini zihinlerinden silmeye çalışıyoruz. Çocuklarım ve ben eskiden savaşın izlerini üzerimizde taşıyan, içimize kapanık ve psikolojik olarak da tamamen çökmüş haldeydik. Çocuklarım çevresindeki arkadaşlarıyla iletişim kuramıyordu.” ifadelerini kullandı.

Çocuklarının Türkiye`de aldıkları eğitim ile savaşın etkisinden tamamen kurtulduklarını belirten Cento, “Şu an bir oğlum anaokuluna gidiyor. Türkçeyi öğrendi ve buradaki arkadaşlarıyla anlaşabiliyor. Diğer 3 kızım ise buradaki eğitimlerden en iyi şekilde yararlanıyor. Verilen desteklerle de kızlarım da eğitimlerinde daima başarılı oluyor ve savaşın etkisinden tamamen kurtuluyor. Diğer bir oğlum ise geçtiğimiz yıl burada anaokulunu bitirdi ve birinci sınıfa geçti. O da burada tamamen aldığı eğitimlerle derslerinde başarılı oluyor. Ben de burada aldığım eğitimlerle önce Türkçeyi öğrendim daha sonra ise okuma ve yazmayı çözdüm. Okuma yazma belgesi aldım ve birinci oldum. Büyük kızım imam hatip okuluna gidiyor. Kızım ile birlikte açık öğretim dersleri alıyoruz.”diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir