• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Muş`ta `Jeotermal Enerji` Konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Baba`nın konuşmacı olarak katıldığı “Jeotermal Enerji Kullanımı” konferansında Muş`un jeotermal enerji potansiyeli konuşuldu.

Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Baba`nın konuşmacı olarak katıldığı “Jeotermal Enerji Kullanımı ve Muş İlinin Jeotermal Potansiyeli” konferansı Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu`nda gerçekleştirildi. 

Konferansa Muş Valisi Seddar Yavuz, Belediye Başkanı Feyat Asya, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Resmi Kurum ve Kuruluş temsilcileri, akademik-idari personel  ve öğrencilerin katıldığı konferans, Rektör Prof. Dr. Polat`ın açılış konuşması ile başladı.

Rektör Polat  konuşmasında, Valilik ile  yapılan görüşmeler sonucunda Muş`un gelişmesi adına jeotermal potansiyelin değerlendirilmesine yönelik hazırlıkların başladığını belirterek, imkân ve fırsatların bu konferansta ve ileride düzenlenecek özel oturumlarda görüşüleceğini söyledi. 

Rektör Polat'ın ardından konuşmasına başlayan Prof. Dr. Alper Baba, jeotermal enerjinin, ekonomik, doğal ve yerin sığ derinliklerinden üretilen yüksek sıcaklıklı su, buhar ve gaz içerikli ısı taşıyıcı enerji kaynağı olduğunu ifade etti.

Jeotermal enerjinin enerji,  elektrik ve  ısınma sektörlerinde yoğun kullanıldığını belirterek Jeotermalin ülkemiz için önemine vurgu yapan Prof. Dr. Baba, “Ülkemiz petrol ve doğalgazda yüzde 70 oranında dışarıya bağımlıdır. Yenilenebilir enerjiye artan ilgi ile Jeotermal enerji, dördüncü yenilenebilir enerjidir. Ülkemiz de bu avantajı farklı sektörlerde kullanmaya başlamıştır. Jeotermal elektrik üretiminde Türkiye ilk onda, direkt kullanımında ise ilk dörttedir.” dedi.

Anadolu coğrafyasının tektonik zonlardan dolayı jeotermal kaynağa fazlasıyla sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Baba, “Muş ve civar bölgesinde jeotermal enerjiyi sağlayabilecek tektonik kırıkları vardır. Türkiye'de ısıtma kurutma ve elektrik sahalarında jeotermal tesisler kurularak değerlendirilmektedir. Muş ili sınırları içerisinde dokuz jeotermal kaynağın bulunmaktadır. Muş`ta kaynaklar tam olarak araştırılmamıştır. Bunların geliştirilmesi için girişimlere ihtiyaç var.  Özellikle Varto bölgesinde yapılan jeotermal çalışmalarda, jeotermal enerjide arama çalışmaları ile yeni kaynakların bulunması, kentlerin kalkınmasında önemli rol oynayacaktır.” Şeklinde konuştu.

Konferans katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılması ile sona erdi. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir