• DOLAR 32.492
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2496.438
  • ...
"Açığa alma işlemleri sürüncemeye dönüşmüştür"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin yazılı bir açıklama yaparak, ABD destekli 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY ile mücadele noktasında eğitim çalışanları hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile açığa alma işlemlerinin süreç olmaktan çıkıp sürüncemeye dönüştüğünü söyledi.

FETÖ/PDY mensuplarının kamu görevinden uzaklaştırılması sürecinde eğitim çalışanları hakkında tedbiren açığa alma işlemi uygulandığını hatırlatan Ergin, “Kişi hakkında tahkikat yapmak, suça mesnet olabilecek bir delil varsa, bunu ortaya çıkarmak, suç unsuru yok ise de kişinin görevine iadesini sağlamak üzere izlenmesi gereken bu idari yol, süreç olmaktan çıkmış, sürüncemeye dönüşmüştür. Özellikle valilik veya kaymakamlıklar tarafından yapılan bu işlemlerde birbirinden çok farklı uygulamaların olması, farklı farklı kıstasların esas alınması, iller arasında bir uygulama birliğinin bulunmaması, süreç yönetiminde sıkıntılara sebep olmaktadır. Mağduriyet oluşturmama noktasında da gerekli özen ve hassasiyetin gösterilmediği, yaşanan örneklere yansımaktadır. Bu belirsiz durum haksızlıklara, keyfi tutumlarla, hukuksuz işlemlere ve sebepsiz mağduriyetlere yol açmaktadır.” dedi.

“FETÖ ile aynı muameleye maruz kalmış masumlar görevlerine iade edilmeli”

Devletin başka tehditlere maruz kalmaması için yasal çerçevede her türlü önlemin mutlaka alınması gerektiğini belirten Ergin, “FETÖ üyesi olan her kim varsa tespit edilmesi ne kadar büyük bir önemi haiz ise bunlarla aynı muameleye maruz kalmış masumların bir an önce görevlerine iade edilmesi de o kadar önemlidir. Masum bir kişinin hainlerle aynı kategoride değerlendirilmesi, bu derekede geçen her bir gününün kişisel olarak ağır bir yük olduğu bilinmelidir. Bu durumun, toplumsal olarak da uzun vadede çeşitli sıkıntılara kaynaklık edebileceği öngörülmelidir. Açığa alınan kamu görevlilerinin açıkta kalma süresinin belirsiz bir şekilde uzaması, haklarında yapılan iş ve işlemlere yönelik hiçbir dönütün olmaması, sorunun çözümüne dayanak değil, bu durumu fırsat için kullanmak isteyenlere ön ayak oluşturmaktadır.” diye konuştu.

“Açıkta bekletilenlerin durumu netleştirilmeli”

Konu hakkında Bakanlığın harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Ergin, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Açıkta bekletilen, hakkında hiçbir işlem tesis edilmeyen, sonunun ne olacağı belli olmayan kişilerin durumu netleştirilmeli, varsa suçları cezasını mutlaka çekmeli, suça konu teşkil edecek bir durumu yoksa hemen görevine iade edilmelidir. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçmeli, inisiyatifi ele almalı, açığa alınan tüm Bakanlık çalışanları hakkında gerekli incelemeleri süratle sonuçlandırarak, masum olduğu ortaya çıkan personelin hızla görevinin başına dönmesini sağlamalıdır. Bakanlık, merkezde icra ettiği açığa alma işlemleri kadar, valilik veya kaymakamlıklarca yapılan işlemleri de aynı hassasiyetle takip etmelidir. Valilik veya kaymakamlıklarca açığa alınanlardan masum olduğu anlaşılan personel hakkındaki göreve başlatılma işlemlerinin mülki idare amirlerince hızla yerine getirilmesi konusunda da gerekli tedbirler alınmalıdır.”  (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir