• DOLAR 32.588
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2423.863
  • ...

PKK`lilerin barikat kurup, çukur kazmasının ardından meydana gelen çatışmalar ve ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile gündeme gelen Şırnak`ın Cizre ilçesinde bulunan Tarihi Bakırcılar Çarşısı (Suka Sapara) esnafı eski günlerini arıyor.

Çatışmaların ardından meydana gelen ekonomik sorunlarla boğuşan Bakırcılar Çarşısı esnafı, yaşadıkları sıkıntıları İLKHA`ya anlattı.

67 yıldır çarşıda kalaycılık yapan Nezir Dündar (79) iş olmamasına rağmen baba mesleğini sürdürüyor.

Babasının kendisine çırak bulmaması nedeniyle 12 yaşındayken kendisini yanına çırak olarak aldığını söyleyen Dündar, “Ben okul okuyordum. Babam çırak bulamadığı için beni çırak olarak yanına aldı. O gün bugündür bu işi yapıyorum. Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Herkesin bakır ve kalaycılık işleri vardı. Şimdi ise yok, zor günler geçiriyoruz. Ancak başka meslek yapamadığımdan baba mesleğini sürdürüyorum.” dedi.

“İnşallah dünya eskisi gibi huzurlu olacak”

Geçmişteki esnaflık ile günümüzdeki esnaflığı kıyaslayan Dündar, “Yeni nesil esnafın iş ahlakı başka, bizim iş ahlakımız başkadır. Eski esnaflar ile şimdiki esnaflar arasında iş ahlakını kıyasladığımızda dünyalar kadar fark var. Mesela ben çırak bulamıyorum. Herkes okumaya, memur olmaya çalışıyor. Şimdi çırak falan yok. Vefat edinceye kadar baba mesleğini devam ettireceğim. Ben öldükten sonra bu dükkânımı çocuklar satarlar. Biz genç iken dünya hoştu. Şimdi bu gençlerin başına neler gelmiş neler. Her taraf kan olmuş. İnşallah dünya eskisi gibi huzurlu olacak.” ifadelerini kullandı.

Daha önceleri bakırcılık yapan fakat bakıra rağbetin azalması ile soba imalatına başlayan Mustafa Akgöç (60) ise Cizre genelinde işlerde düşüş yaşandığını belirtti.

Akgöç, “Biz eski Cizreliyiz. Eskiden bakırcılık işi yapıyorduk. Bakırcılık işi ölünce biz de soba imalatına geçtik. Cizre genelinde bir iş düşüşü var. Eskiden iş çoktu şimdi ise yok. Eskiden esnaf kooperatifleri Cizre`de vardı, şimdi bu kooperatifler de yok. Kooperatif olsaydı esnafa destek olma babında işlerimiz daha farklı olurdu.” dedi.

Aktarcılık yapan Nesim Gelişken ise sabah açtığı işyerinde yaptığı satışın geçmişe nazaran çok az olduğunu söyledi.

“Elimde bir şeyim kalmadı, can sağ olsun”

Son süreçte Cizre`de meydana gelen çatışmalarda evinin yıkıldığını ifade eden Gelişken, “Çatışmalarda evim yıkıldı. Elimde bir şeyim kalmadı, can sağ olsun. İşyerime bakın, 100 liralık malzeme yoktur. İşler de pekiyi değil. Cizre genelinde işler durmuş. Önceden işler çok iyiydi. İş yapabiliyorduk ama şimdi iş yok.” diye konuştu.

Şırnak`ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, yasak 2 Mart 2016 tarihinde kaldırılmıştı. Yasak süresince meydana gelen çatışmalarda birçok ev, işyeri ve camii zarar görmüştü. (M. Hüseyin Temel, M. Salih Keskin – İLKHA)