• DOLAR 32.55
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2489.354
  • ...
Yeni anayasa haftaya Meclis`e geliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Bahçeli`nin görüşmesi saat 14.00'te başladı. AK Parti ve MHP`nin üzerinde uzlaştığı anayasa değişikliği teklifinin önümüzdeki hafta TBMM`ye sunulacağı belirtildi.

Başbakan Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli, görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yapmak üzere kameraların karşısına geçti.

Basın açıklamasında, görüşmenin olumlu geçtiğini belirten MHP lideri Bahçeli, "Anayasa değişikliği üzerinde Sayın Başbakanımızla zaman zaman bir araya gelerek konunun olgunlaşması noktasında çaba sarfedilmiştir. Bugünkü değerlendirmelerimiz de olumlu geçmiştir. Kısa süre içerisinde Meclis'e bir metin sunulacaktır" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da, Anayasa değişikliği konusu memleketin gündeminde olduğunu belirterek, “Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüğümüz müzakereler belirli bir olgunluğa erişti. Önümüzdeki hafta AK Parti olarak Anayasa değişiklik teklifimizi Meclis'e sunmuş olacağız. Tabi ondan sonraki iş, Meclis'imizin iradesidir. Meclis'te 330'u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki, ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletimizin vereceği bir karardır. Ülkemiz milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Biz niyet hayr, akıbet hayr anlayışıyla hareket ettik. Biz artık ülkenin sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Yapılmak istenen değişiklik bellidir. AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif, MHP'nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek." dedi.

“Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi devam edecek”

Başbakan Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı'nın seçilmesi durumunda partisiyle ilişkisi hakkındaki soruya karşılık olarak, "Bu değişiklikte Cumhurbaşkanının, eğer seçilirse, partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada 'partisiyle ilişiği kesiliyor' hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek." ifadelerini kullandı.

Referandum ne zaman yapılacak?

Referandumun ne zaman yapılacağı konusundaki soruyu ise Başbakan Yıldırım şu şekilde yanıtladı: "Yasa çok açık, Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Eğer bütün her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir."  (İLKHA)

 



 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir