• DOLAR 32.497
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2490.435
  • ...
TARİHTE BUGÜN  / 1 ARALIK
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 1 ARALIK 

1402 – Moğol İmparatoru Timur, 57 yıldır Rodos şövalyelerinin hüküm sürdüğü İzmir'i kuşattı.

1640 - Portekiz, İspanya'dan bağımsızlığını ilan etti. Portekiz, ya da resmî adıyla Portekiz Cumhuriyeti  Avrupa`nın güneybatısında İber Yarımadası üzerinde yer alan, Avrupa Kıtası'nın en batısındaki ülkedir. Portekiz kuzeyden ve doğudan İspanya ile, güneyden ve batıdan da Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Atlas Okyanusu`nun kuzey yarımküredeki bölümünde bulunan Azorlar ve Madeira takımadaları özerk yönetimleriyle birlikte Portekiz`in birer parçasıdır. Geçen 3.100 yıl boyunca Portekiz toprakları, ülkenin kültürünü, tarihini, dilini ve etnik yapısını etkileyen ve içlerinde Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar, Cermenler, ve Endülüs Emevileri`nin de bulunduğu çeşitli medeniyetlerin geçişine tanık olmuştur. 1580 yılından 1640 yılına kadar Portekiz`in bağımsızlığı bir süre sekteye uğradı. 1580 tarihine kadar denizaşırı sömürgeleriyle büyük bir imparatorluk olan Portekiz, Fas`taki Osmanlı Fas kuvvetleriyle yaptığı Vadisseyl savaşı sırasında ölen Portekiz Kralı I. Sebastião ardında erkek vâris bırakmayınca İspanya Kralı II. Felipe taht üzerinde hak iddia etti ve Portekiz Kralı I. Filipe olarak tahta geçti.Bu savaş Portekizi büyük devletler sınıfından çıkardığı gibi Kuzey Afrikaya ve Fas'a tehdidi ortadan kaldırmış,Osmanlı devletini kuzey afrikanın tartışmasız hakimi haline getirmiştir. Ancak bundan hoşnut kalmayan Portekiz soylularının desteğiyle ayaklanma başlatan IV. João 1640 yılında kral ilan edilerek Bragança hanedanını başlattı.

1918 Sırp Kralı Alexander, Belgrad`da Sırp, Hırvat ve Slovenlerin ortak devletini kurdu. Başkenti Belgrad olan devlet, tarihe I. Güney-Slav (Yugo Slav) devleti olarak geçti.

1925 - Locarno Antlaşması, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Polonya, Belçika ve Çekoslovakya arasında İsviçre'nin Locarno şehrindeki konferansın ardından Londra'da imzalandı. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi hedefleyen çabaların bir zinciri olan Locarno Antlaşması Batı Avrupa`daki sınırların değişmezliğini teyid ederken, Doğu Avrupa`daki sınırların revizyona tâbi tutulmasına imkân tanıdı

1928: Gazete ve sokak levhalarının latin harflerle yazılması mecburiyeti kabul edildi. Latin harflerin kabülünün ardından Arap alfabesinin tümüyle kaldırılıp yasaklanması süreci hızla devam ediyordu.

1928 İstanbul`da bulunan elçilikler başkent olarak ilan edilişinin ardından Ankara'ya taşınmaya başladı.

1940 - II. Dünya Savaşı dolayısıyla Türkiye'de geceleri karartma uygulaması başladı.

1954 - Adıyaman il oldu. Adıyaman, Adıyaman ili'nin merkez ilçesi ve aynı ilçedeki şehirdir. Atatürk Barajı'nın bir kısmı Adıyaman ili sınırları içerisinde yer alır. Kommagene Krallığına ait kalıntılar ise Nemrut Dağında yer alır. Türkiye'nin en hızlı büyüyen illerinden biridir. Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adıyaman Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kent tarihinin M.ö. 40.000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır. Yine Samsat-Şehremuz Tepe'deki tarihi bulgulardan M.ö. 7.OOO yılına kadar Paleolitik, M.O. 5.000 yıllarına kadar Neolitik, M.Ö. 3.OOO yıllarına kadar Kalkolitik ve M.O. 3.0OO-1.200 yıllan arasında da Tunç Çağı dönemlerinin yaşandığı anlaşılmıştır. Büyük bir istikrarsızlığın olduğu Orta çağ boyunca Adıyaman Bizans, Emevi, Abbasi, Anadolu Selçukluları, Dulkadiroğullan arasında el değiştirmiş ve nihayet Yavuz Sultan Selim'in Iran seferi sırasında 1516 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı topraklarına katılan Adıyaman, başlangıçta merkezi Samsat'ta bulunan bir Sancakla Maraş Beylerbeyliğine bağlıyken, Tanzimat`tan sonra bir kaza olarak Malatya'ya bağlanmıştır.
Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde Malatya'dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.

1955 - Montgomery, Alabama'da (ABD) Rosa Parks adındaki zenci kadın, otobüste yerini beyaz adama vermediği için tutuklandı.

1964 - Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında ortaklık kurulmasını öngören, 12 Eylül 1963'te imzalanan Ankara Antlaşması yürürlüğe girdi.

1980  Türkiye, İsrail ile ilişkilerini dondurdu.

1988: Öğrenci affı ve giyim kuşamın serbest bırakılmasına dair yasa, Cumhurbaşkanı Evren tarafından, 'giyimde serbestlik zararlıdır' gerekçesiyle veto edildi.

1990 - Manş Tüneli'nin İngiltere ve Fransa'dan başlayan bölümleri deniz dibinin 40 m altında buluştu. Manş Tüneli, İngiltere ile Fransa'yı denizden birbirine bağlayan tünel. Manş Denizi'nin tebeşir kayalarından meydana gelen tabanında kolayca tünel açılabilceğini düşünen bir Fransız mühendis, 1802'de Dover Boğazı'nda iki kıyıyı birleştiren bir tünelin yapılmasını teklif etti. Napolyon tarafından beğenilen teklif savaş yüzünden askıya alındı. Bu tür teklifler 19. yüzyılda defalarca gündeme geldi. 1880'li yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir demiryolu tüneli yapmak için kazılara başladılar. Tünel 1800 m'ye ulaştığında basının, İngiltere'nin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapım durduruldu. Fransa ve İngiltere hükümetleri 1960'lı yılların ortalarında tünelin yapılması için tekrar anlaştılarsa da daha sonra yüksek maliyetleri gerekçe gösteren İngiltere, 1970'li yıllarda yapımı durdurdu. Bu süre içinde tünelin her iki taraftan 2,4 km'lik kısmı kazılmıştı. Manş Tüneli 1986'da tekrar gündeme geldi. Dover ile Calais'yi birbirine bağlayan tünel 50.5 kilometre uzunlukta olup, 6 Mayıs 1994'te açılışı yapıldı.

1996: Susurluk olayının üzerinden iktidara yüklenen Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Çiller tarafından; ‘Devleti karalama kampanyası yürütmekle suçlandı.

2000 - Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet'nin, iktidarı dönemindeki cinayet ve insan kaçırma suçlarından dolayı tutuklanmasına karar verildi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir